La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Patru zile de conferinţă, în Episcopia Caransebeşului
Săptămâna trecută, în Episcopia Caransebeşului au avut loc conferinţele preoţeşti de pe semestrul I. La fiecare conferinţă din acest prim semestru a participat şi PS Episcop Lucian al Caransebeşului. Alături de ierarh au luat parte consilierii eparhiali responsabili pentru fiecare protopopiat. Tema de discuţie a fost „2008 - Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii“, informează episcopia amintită.
Conferinţele s-au desfăşurat după următorul calendar: luni, 26 mai, la Protopopiatul Caransebeş; marţi, 27 mai, la Protopopiatul Reşiţa; miercuri, 28 mai, la Protopopiatul Oraviţa, şi joi, 29 mai, la Protopopiatul Băile Herculane. Fiecare conferinţă a fost organizată de protopopul locului, în colaborare cu preoţii din protopopiat. Conferinţele au debutat cu slujbe de Te Deum în bisericile aflate în vecinătatea sediilor protopopeşti. După susţinerea referatului cu tema amintită, în partea a doua a fiecărei conferinţe s-a discutat noul Statut al Bisericii Ortodoxe Române, prezentat prin proiecţie video, după care, preoţii prezenţi au putut adresa întrebări privind moficările aduse noului statut. În încheierea conferinţelor s-a prezentat un material video în care preoţii din toată eparhia au avut posibilitatea de a vedea manifestările episcopiei prilejuite de hramul noii catedrale episcopale, precum şi „Zilele credinţei şi culturii în Caransebeş“.