În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pe cine deranjează pasarela de acces pietonal la Mănăstirea Snagov?
În legătură cu articolul intitulat Salvaţi Mănăstirea Snagov! Podul de la Mănăstirea Snagov, construit ilegal!, apărut în Jurnalul Naţional sub semnătura domnului Petru Zoltan, Arhiepiscopia Bucureştilor precizează:
1. Pasarela spre Mănăstirea Snagov, situată pe insula din mijlocul lacului cu acelaşi nume, a fost construită legal în urma eliberării autorizaţiei de construire emisă de Consiliul judeţean Ilfov pentru Consiliul local al comunei Snagov, după întocmirea documentaţiei tehnice pe specialităţi şi obţinerea tuturor avizelor solicitate conform Legii Construcţiilor nr. 10/1995.
La finalizarea lucrărilor, în luna decembrie 2010, a fost încheiat Procesul-verbal de recepţie, semnat de toţi cei abilitaţi de legislaţia în vigoare, şi în primul rând de reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii Ilfov, instituţia publică având responsabilitatea verificării legalităţii şi standardelor de calitate în vigoare. De asemenea, au fost justificate fondurile publice alocate pentru facilitarea accesului multor credincioşi şi turişti dornici de a participa la Sfânta Liturghie şi de a vizita cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureştilor, monument istoric reprezentativ, inclus în patrimoniul cultural naţional, un simbol al culturii şi spiritualităţii româneşti, atestat documentar pentru prima dată în anul 1408, ctitorie a domnitorilor Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş şi Neagoe Basarab.
În prezent, există toate aprobările, inclusiv autorizaţia de construire pentru realizarea rampelor de acces pietonal, imperios necesare facilitării accesului persoanelor cu dizabilităţi şi al celor în vârstă la Mănăstirea Snagov, conform normelor europene.
2. Dar, din păcate, această pasarelă nu este agreată de proprietarii din imediata vecinătate a acesteia, care pe orice cale, inclusiv prin intermediul presei, încearcă să obstrucţioneze construirea rampelor de acces pietonal. În mod paradoxal, asupra celor care contestă legalitatea construirii pasarelei planează suspiciunea de infracţiune prin extinderea limitei de proprietate pe domeniul public de pe malul comunei Gruiu, aşa cum reiese dintr-o ridicare topometrică pe teren a perimetrului împrejmuirilor acestora. De aceea, Arhiepiscopia Bucureştilor va sesiza Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov şi Primăria Gruiu cu privire la diferenţele care apar între cele două planuri cadastrale, adică cel legal înregistrat şi avizat la O.C.P.I. şi planul cu situaţia reală din teren.
Opiniile defăimătoare ale autorului articolului la adresa personalului monahal şi insinuările cu tentă politică despre istoria construirii acestei pasarele sunt nedemne pentru un jurnalist care nu a avut minima decenţă profesională de a solicita şi punctul de vedere al Arhiepiscopiei Bucureştilor de care aparţine Mănăstirea Snagov. Probabil a ţinut cont de recomandarea celor care l-au inspirat să scrie acest articol folosind informaţii incorecte şi cu scop tendenţios.
Biroul de presă
al Arhiepiscopiei Bucureştilor