De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Pe cine deranjează religia în şcoală?“
Luni, 9 martie 2015, părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu a susţinut, în premieră, o conferinţă în oraşul Botoşani. La manifestare au participat aproximativ 800 de persoane, depăşind numărul de scaune prevăzut al sălii.
Venirea părintelui profesor Constantin Necula la Botoşani a reuşit să adune cel mai mare număr de participanţi la o conferinţă de acest gen din acest oraş. Au fost prezente aproximativ 800 de persoane, depăşind numărul de scaune prevăzut al sălii.
Tema conferinţei a fost „Pe cine deranjează religia în şcoală?“. Au fost punctate lucruri esenţiale vizavi de această problematică, precum faptul că nu putem să-L excludem pe Dumnezeu şi în speţă icoanele şi religia din viaţa românilor, pentru că ele fac parte integrantă din ceea ce am fost în decursul istoriei noastre şi ceea ce suntem astăzi. De asemenea, părintele conferenţiar a subliniat că nu trebuie să ne infatuăm că peste 90% din părinţi au semnat pentru ora de religie, ci să luăm aminte să îndreptăm derapajele. Cineva din sală a întrebat la un moment dat dacă nu putem să organizăm un referendum pe subiectul predării religie în şcoli, iar părintele a răspuns că însăşi semnarea cererilor este un referendum, deoarece numărul de cereri se înmulţeşte cel puţin cu cifra patru - numărul celorlalţi membri ai familiei.
Profesorilor de religie invitatul le-a recomandat să pună accent în activitatea lor pe cât de bun şi iubitor este Dumnezeu, şi nu pe frica de pedeapsă, iar celor care în străfundul inimii lor nu găsesc vocaţia sinceră să fie profesori de religie, să renunţe.
„M-a captivat dragostea cu care a vorbit părintele Constantin Necula şi răbdarea şi implicarea cu care a răspuns la întrebări. Cred că oamenii au plecat acasă mai încrezători, mai veseli şi, cu siguranţă, mai hotărâţi să lupte pentru ceea ce merită, pentru adevăr. La un moment dat, părintele a afirmat că «nu avem dreptul să arestăm pe Hristos din sufletul copiilor». Cred că acesta este un adevăr pentru care trebuie să luptăm acum cu toate armele noastre, mai ales prin exemplul propriu. Trebuie să prindem curaj, să nu ne fie ruşine să mărturisim că vrem religia în şcoală, să nu ne lăsăm intimidaţi de cei 7% care vor să-l alunge pe Dumnezeu din viaţa tinerei generaţii“, ne-a declarat Alexandra Miron, elevă la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga“ din Botoşani şi vicepreşedinte al ATOR - filiala Botoşani.
ATOR Botoşani mulţumeşte pe această cale tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului şi, în mod special, Protopopiatului Botoşani.
Aseară, pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, a susţinut în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, de la ora 18:00, conferinţa „Iubirea întru Hristos - terapie pentru suflet“, organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi. Cu detalii de la acest eveniment vom reveni în ediţia următoare a „Ziarului Lumina“. (Pr. Mihai Marian Macuc)