De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Pe lângă cunoaştere şi trăire, credinţa trebuie şi mărturisită“
În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Conform tradiţiei, după întâmpinarea înaltului ierarh la Reşedinţa mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând în mâini o icoană. În timpul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar diaconul Eugen Ştefan Severin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Socea din com. Rediu, jud. Neamţ, Protopopiatul Roznov.
În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credinţe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane şi întărite hotărârile celor şapte sinoade ecumenice. La Catedrala Mitropolitană, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată cu această ocazie de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa a sute de credincioşi. Conform tradiţiei, după întâmpinarea Mitropolitului la Reşedinţa mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând în mâini o icoană. Din soborul ce a slujit la slujba arhierească s-au numărat şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.
După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Şcheul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, la finalul căreia, urmând îndemnul Sfântului Sinod, s-a organizat colecta de bani pentru Fondul Central Misionar. Slujba de duminică a însemnat un moment istoric important şi pentru credincioşii Parohiei Socea din com. Rediu, jud. Neamţ, întrucât a avut loc hirotonia în preot a tânărului diacon Eugen Ştefan Severin, care va fi parohul comunităţii din această localitate.
„Mărturisirea dreptei credinţe în aceste zile este de a depune cererea de înscriere a copiilor noştri la ora de religie“
În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, iar la final Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt în care a menţionat faptul că fiecare dintre noi trebuie să cunoască, să trăiască, dar mai ales să mărturisească dreapta credinţă. Una din formele actuale de mărturisire este participarea copiilor la ora de religie: „Omul este chemat, trăind cele cunoscute din dreapta credinţă, să dobândească dreapta făptuire, cum au amintit părinţii sinodali în pastorala citită în această zi. Pe lângă cunoaştere şi trăire însă, această credinţă trebuie şi mărturisită, iubiţi credincioşi. Iar în aceste zile, modalitatea de mărturisire a dreptei credinţe este arătată în faptul că semnăm şi depunem cererile pentru înscrierea copiilor noştri la ceea ce se numeşte, în limbaj didactic, ora de religie. În săptămâna care urmează, putem cu adevărat, cinstind Sfânta Duminică de astăzi, să arătăm că suntem creştini ortodocşi şi să ne mărturisim credinţa prin faptele noastre. Mărturisirea dreptei credinţe în aceste zile este de a depune cererea de înscriere a copiilor noştri la ora de religie. Să-L rugăm pe Dumnezeu să le dăruiască mintea cea înţeleaptă celor în măsură să hotărască acest lucru, pentru ca niciunul dintre creştinii botezaţi ortodocşi să nu rămână fără cunoştinţele despre dreapta credinţă dobândite la ora de religie“.