De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pe ultimul drum
O filă de istorie se încheie astăzi, 16 decembrie, când Regele Mihai I este condus pe ultimul drum, după ce timp de trei zile românii i-au adus un ultim omagiu Majestății Sale la Palatul Regal. Astăzi au loc funeraliile regale la Catedrala Patriarhală, iar diseară regele va fi înhumat în Catedrala nouă de la Curtea de Argeș.
Funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I cuprind atât ceremonii religioase, cât și militare. Evenimentele încep la Palatul Regal de pe Calea Victoriei, acolo unde a fost depus timp de trei zile și unde sute de mii de români și-au prezentat în această perioadă omagiile.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Regale, în această dimineață, la ora 10:25, are loc un scurt serviciu religios oficiat în Sala Tronului, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Și aici va avea loc o slujbă religioasă, urmată de o ceremonie militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți.
De la ora 11:10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun, în urma căruia se va forma un cortegiu funerar la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și oameni care doresc să îi aducă Majestății Sale un ultim omagiu. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar.
De la ora 11:30 la ora 12:45, cortegiul funerar se va deplasa pe traseul Piața Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independenței - Piața Unirii - Intrarea pe Dealul Mitropoliei și va fi însoțit de un ierarh și un sobor de preoți, care va porni de la Palatul Regal și până la Catedrala Patriarhală. Aici va fi săvârșită slujba de înmormântare a mirenilor. îNu este o rânduială specială pentru înmormântarea Majestății Sale deoarece nu a fost nici cleric și nici călugăr. Doar aceștia au parte de rânduială specială. Totuși, putem spune că el este cel dintâi mirean al țării”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Slujbă arhierească la Catedrala Patriarhală
Ajuns la Catedrala Patriarhală, sicriul va fi așezat în sfântul locaș de rugăciune și între orele 12:50 la ora 14:00 va fi săvârșită slujba Înmormântării. Nici publicul și nici presa nu vor avea acces în catedrală, și nici pe Dealul Patriarhiei, în schimb, va putea fi urmărită slujba pe ecrane special amenajate. De asemenea, slujba va fi transmisă în direct de TRINITAS TV și TVR 1.
De la ora 14:00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14:40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14:51) - Titu (ora 15:41) - Pitești (ora 16:46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.
Trenul Regal va ajunge la gara din Curtea de Argeş la ora 17:30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la gara din Curtea de Argeş.
La ora 17:50, va avea loc o slujbă în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18:20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde, la ora 18:40, va avea loc înmormântarea.
Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Rugăciuni necontenite la căpătâiul Regelui Mihai I
Timp de trei zile, cât s-a aflat sicriul cu trupul Majestății Sale Mihai I în Palatul Regal, Biserica Ortodoxă s-a rugat necontenit pentru sufletul fostului suveran al României. Câte patru preoți din Capitală, însoțiți de un diacon și de câte un grup de cântăreți, au fost rânduiți să citească „Stâlpii”, pericope evanghelice de dinainte de slujba Înmormântării. Fiecare grup de preoți a citit rugăciuni și psalmi timp de câte două ore, astfel că oamenii care au venit să își prezinte omagiile au putut să se roage împreună cu preoții. De asemenea, astăzi, la ora 12:50, la începutul slujbei de înmormântare, din Catedrala Patriarhală, precum și la începutul ceremoniei de înhumare de la Curtea de Argeș, la ora 18:40, clopotele catedralelor, mănăstirilor și bisericilor din întreaga țară își vor uni glasul pentru ca întreaga țară să se roage pentru fostul suveran al României. De altfel, în această perioadă s-au făcut rugăciuni în toate bisericile din Patriarhia Română.
Peste 40 de capete încoronate, prezente la funeralii
Slujba de înmormântare a Majestății Sale Mihai I, Regele României, strânge lalolaltă reprezentanți ai tuturor familiilor regale din Europa. Regi, regine, duci și ducese, principi și principese din tot continentul, dar și din zona Arabiei sunt așteptați la Palatul Regal din București, dar și la Catedrala Patriarhală să-și aducă omagiul ultimului monarh al României.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Regale, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. De asemenea, vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.
Astfel, vor fi prezenți:
Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei,
Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei,
Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg,
Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei,
Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei,
Alteța Sa Regală Principele de Wales,
Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor,
Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor,
Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei,
Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei,
Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei,
Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei,
Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei,
Alteța Sa Regală Ducele de Braganza,
Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Karl al Austriei,
Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei,
Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor,
Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor,
Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein,
Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei,
Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden,
Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden,
Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei,
Alteța Sa Regală Ducele de Vendome,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei,
Baronul Hanns von Holzhausen,
Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei,
Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei,
Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia,
Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei,
Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg,
ASR Principesa Chantal a Franței,
Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue,
Alteța Sa Principesa Anne de Ligne,
Cavalerul Charles de Fabribeckers,
Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud,
Dr. John Fruchaud.