De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pe urmele sfinţilor nemţeni
Sărbătorile sfinţilor nemţeni, care au loc în fiecare an în perioada 5-7 august, au adunat mii de români din ţară şi străinătate în rugăciune. Bucuria participării la sfintele slujbe oficiate la apusul soarelui sau în dimineţile calde ale începutului de august a fost resimţită de ierarhi, preoţi şi credincioşi. Patru dintre părinţii care au slujit la hramurile sfinţilor nemţeni ne-au împărtăşit din bucuria pe care au trăit-o la aceste sărbători.
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, au săvârşit joi, 5 august, Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" din incinta Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ. Părintele Mitropolit Teofan a slujit apoi pe 6 august la Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" de pe Muntele Ceahlău şi pe 7 august, alături de PS Ioachim Băcăuanul, la Mănăstirea Sihăstria. La toate aceste hramuri, ierarhii amintiţi au fost înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, de la parohii sau de la mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor.
Pentru arhim. Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamţ, sărbătorile sfinţilor nemţeni sunt cele mai importante din acest judeţ şi exarhat de care este responsabil. "Aceste sărbători sunt unite de praznicul Schimbării la Faţă. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a gândit ca aceste sărbători să fie unite, fiind inspirat de Dumnezeu. Sf. Cuv. Teodora a trăit în a doua parte a sec. al XVII-lea, iar Sf. Cuv. Ioan Iacob a plecat la Domnul în 1960, când m-am născut eu. Este minunat faptul că Moldova, în special, România, în general, are asemenea sfinţi ca cei de altădată. Viaţa unui sfânt nu este cunoscută decât foarte puţin. Cele mai frumoase momente de unire cu dumnezeirea nu sunt cunoscute. Numai ei şi Dumnezeu ştiu cât s-au bucurat, în ce măsură s-au unit cu Dumnezeu, cât s-au bucurat în extaz şi în lumină. Sfinţii parcurg un drum comun, de la smerenia şi pocăinţa vameşului până la suspinele lui David. Trebuie să fim cu mult mai bucuroşi, cu mult mai încrezători în aceşti sfinţi care se roagă pururea pentru noi la Tronul Preasfintei Treimi", a remarcat arhim. Luca Diaconu.
"Sf. Ioan Iacob şi Sf. Teodora de la Sihla străjuiesc Muntele Taborului"
Protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a trăit intens cele trei zile în zona Neamţului, mai ales că vremea a fost frumoasă, astfel încât credincioşii au putut participa în număr mare. "La Biserica "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" am avut prilejul de a ne ruga şi de a rememora viaţa, poeziile şi istorioarele Sfântului Ioan Iacob atât de pline de miez duhovnicesc. A fost o atmosferă caldă de odihnă duhovnicească. Sf. Ioan Iacob şi Sf. Teodora de la Sihla străjuiesc Muntele Taborului. Putem spune, metaforic, că lumina Schimbării la Faţă a Mântuitorului (6 august) revarsă peste sfinţii săi, Sf. Ioan Iacob (5 august) şi Sf. Teodora (7 august), plinătate de har. Sf. Ioan Iacob a trăit o viaţă scurtă, dar foarte intensă, iar Sf. Teodora, retrâgându-se din agitaţia acestei lumi, a preferat liniştea prielnică întâlnirii cu Dumnezeu. Pe Ceahlău - muntele sfânt - anul acesta s-au împărtăşit numeroşi credincioşi. Foarte mulţi bătrâni au fost prezenţi pe Muntele Ceahlău astfel încât am putea spune că harul este cel mai bun gerovital. Harul lui Dumnezeu învie toate celulele moarte ale sufletului nostru, adesea amorţit. Schimbarea la Faţă este o sărbătoare a tinerilor de diferite vârste", a spus protos. Nicodim Petre.
Momente înălţătoare trăite cu intensitate
Părintele Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, a slujit alături de ierarhii şi preoţii prezenţi la sărbătorile sfinţilor nemţeni. "Au fost momente deosebite, atât la Biserica "Sf. Ioan Iacob Hozevitul", cât şi la mănăstirea de pe vârful Ceahlăului. Astăzi (n.r. sâmbătă) am avut bucuria să participăm la Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Teodora de la Sihla" a Mănăstirii Sihăstria. Au fost cu adevărat momente înălţătoare pe care le-am trăit cu toată intensitatea atât preoţii, cât şi credincioşii. Am simţit la biserica seminarului, pe Ceahlău şi la Sihăstria că toţi cei care au participat, de la preoţi până la credincioşi, au trăit cu toată intensitatea Sfânta Liturghie. Aceste sărbători sunt cinstite într-o perioadă importantă când ne pregătim prin Spovedanie să primim Sfânta Împărtăşanie", a afirmat pr. protopop Ioan Dogariu.
Arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, a evidenţiat faptul că cele trei zile de sărbătoare "au fost deosebite prin prezenţa ierarhilor şi a pelerinilor care au împodobit Sfânta Liturghie". "Fiind în postul Adormirii Maicii Domnului, foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit. Acest lucru reprezintă o mare bucurie pentru că îi vedem pe oameni aproape de Biserică, trăind cu adevărat Ortodoxia şi bucuria sfinţilor. Această bucurie a fost încununată de marele praznic al Schimbării la Faţă. Invităm pe credincioşii care au puterea şi dorinţa să participe de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul la hramul Mănăstirii Secu, sărbătoare ce încununează această lună. De asemenea, pe 30 august îi prăznuim pe Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, şi pe Sf. Ioan de la Râşca şi Secu, care au mormintele sub streaşina bisericii noastre", a conchis arhim. Vichentie Amariei.