Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Pelerinaj al credincioșilor băcăuani la Cazanele Dunării
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin intermediul Centrului de pelerinaj „Meteora”, Centrul de socializare „Osana” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău a făcut un pelerinaj de patru zile la mănăstirile din jurul Dunării şi nu numai.
În prima zi, pelerinii au parcurs traseul Bacău - Braşov - Făgăraş - Valea Oltului spre bucuria închinării la Mănăstirea Cozia, cea mai frumoasă și mai importantă ctitorie a Voievodului Mircea cel Bătrân, precum și una din cele mai frumoase așezări monahale din sud-estul Europei. Ulterior, au vizitat şi s-au închinat la Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu, sinteză a artei românești din acel timp. Vizita la Complexul Brâncuşi din Târgu Jiu a încununat o zi plină de emoţii.
A doua zi, de Sânziene, la Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, care a avut un rol esenţial în păstrarea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie, ascultând emoţionantul şi angelicul cor al maicilor. Mergând prin Orşova, au admirat o apariție de-a dreptul spectaculoasă. Este vorba despre Mănăstirea Mraconia, supranumită și „mănăstirea de sub apă”. Cu şalupele de mare viteză, care au săgetat apele Dunării, au ajuns până la statuia lui Decebal, cea mai mare sculptură realizată în piatră din Europa, Cazanele Mici şi Cazanele Mari, unde fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării, peştera Ponicova, Tabula Traiana. Pornind spre cazare, au putut privi încântaţi ruinele Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, care stau ca mărturie a inovației şi ingeniozităţii.
A treia zi, străbătând Valea Jiului, s-au oprit la Mănăstirea Lainici, care este liantul credincioșilor din Oltenia cu cei din Ardeal și face parte, jurisdicțional, din Arhiepiscopia Craiovei, fiind cea mai mare mănăstire de călugări din această eparhie, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni, cea de-a cincea copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare, de la Muntele Athos şi singura din România. Icoana a fost adusă la Mănăstirea Lainici în 2006 şi foarte mulți credincioși bolnavi au găsit alinare și vindecare după ce s-au rugat la această reprezentare a Maicii Domnului.
Bineînţeles, din itinerar nu puteau lipsi Mănăstirea Prislop şi închinarea la mormântul Părintelui Arsenie Boca, precum şi în peştera Sfântului Ioan de la Prislop. Ziua s-a încheiat cu vizita la Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judeţul Hunedoara.
În ultima zi, pornind pe traseul Sibiu - Mediaş, s-au oprit preţ de câteva ore pentru a se plimba prin Sighişoara, singura cetate locuită din Europa, vizitând apoi Sovata (Lacul Ursu) şi pornind prin picuri de ploaie spre Lacul Bicaz -Piatra Neamţ - Roman şi Bacău.