Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinaj de suflet al ATOR Banatul de Munte la mănăstirile din Oltenia
În perioada 14-16 octombrie, o parte din tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte au luat parte la pelerinajul organizat de asociație la Mănăstirea Arnota din județul Vâlcea, prilej cu care tinerii pelerini au vizitat mai multe mănăstiri istorice din zona de nord a Olteniei. Pelerinajul a fost o răsplată pentru cei care s-au implicat, pe perioada verii, în diversele proiecte și programe organizate de asociație și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În prima zi, tinerii pelerini s-au reunit la troița de la intrarea în comuna Marga, unde, împreună cu părintele Mihai Ciucur, au citit rugăciunile de binecuvântare a călătoriei și pelerinajului. Mai apoi, înainte de sosirea la Mănăstirea Arnota, au poposit la Mănăstirea Lainici, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la moaștele Sfântului Irodion.
A doua zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie care a fost urmată de Sfântul Maslu, ambele săvârșite la Mănăstirea Arnota, locul de suflet al atoriștilor. În a doua parte a zilei, tinerii au vizitat Mănăstirea Bistrița, unde s-au închinat Sfântului Grigorie Decapolitul și la icoana Maicii Domnului „Panthanassa”, cântând imnuri ale Maicii Domnului, Mănăstirea Cozia - ctitorie și loc de veci al lui Mircea cel Bătrân, dar și Mănăstirea Turnu, unde se află icoana „Tricherousa” a Maicii Domnului și chiliile rupestre în care au viețuit Sfinții Cuvioși Daniil și Misail. La finalul zilei, au poposit între apele Oltului, la Mănăstirea Ostrov.
Cea de-a treia zi a început prin Sfânta Liturghie, slujită de părintele Mihai Ciucur în biserica nouă a sfintei Mănăstiri Arnota, la care tinerii atoriști au dat răspunsurile la strană. În drumul spre casă, s-au vizitat mănăstirile Hurezi, cea mai mare ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, și Polovragi, mănăstire care datează din secolul al XVI-lea și unde putem găsi bolnița „Sfântul Nicolae“.