De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj de suflet la începutul Postului Mare
150 de copii de la centrele de plasament şi de la şcolile speciale din judeţul Timiş au vizitat joi, 6 martie 2014, Mănăstirea Timişeni-Şag, unul dintre cele mai reprezentative aşezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Timişoarei.
Şi în acest an, un număr mare de copii şi tineri de la Centrul de plasament şi Şcoala specială „Constantin Păunescu“ din Recaş şi Centrul de reeducare al minorilor din Buziaş au fost pentru câteva ore oaspeţii măicuţelor de la mănăstirea din apropierea Timişoarei. Însoţiţi de educatori, profesori şi asistenţi sociali, cei mici au participat în biserica mare a mănăstirii cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ la o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu, oficiată de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, şi de protos. Mihail Duma, duhovnicul mănăstirii. Alături de aceştia, au luat parte la slujbă şi pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial, şi stavrofora Casiana Şimon, stareţa mănăstirii. În continuare, arhim. Simeon Stana a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi referitor la însemnătatea şi frumuseţea rugăciunilor pe care Biserica le-a rânduit pentru perioada Postului Mare, ce trebuie însă încununate de Sfânta Taină a Mărturisirii şi Sfânta Taină a Euharistiei. „Pentru noi este întotdeauna o bucurie să-i vedem pe aceşti copii ca pelerini la mănăstirile din cuprinsul eparhiei noastre. Fiecare vizită a lor este un moment de întâlnire sufletească şi, totodată, de edificare duhovnicească pentru fiecare dintre noi. Cu siguranţă, vor fi amintiri frumoase pentru ceilalţi ani ai vieţii lor şi îşi vor aminti cu drag de discuţiile pe care le-au avut cu cei pe care i-au întâlnit, slujitori, călugări şi călugăriţe, care i-au primit cu multă dragoste şi bucurie şi care au încercat să le spună câte un cuvânt de folos“, a precizat arhim. Simeon Stana.
Din partea Centrului eparhial din Timişoara, pr. Zaharia Pereş, consilier cultural, a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi gândurile de bine ale Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi îndemnul de a urma exemplelor morale şi duhovniceşti pe care Biserica ni le pune înainte prin sfinţii săi. La finalul întâlnirii, copiii şi tinerii au susţinut un recital de cântece şi poezii religioase, iar apoi au participat la agapa oferită cu multă generozitate prin grija stavroforei Casiana Şimon, stareţa mănăstirii, şi a întregii obşti de maici. Vizitele micilor pelerini la mănăstirile şi lăcaşurile de cult bănăţene au devenit o frumoasă tradiţie în Arhiepiscopia Timişoarei, acestea având loc în fiecare an în perioada Postului Mare. Pe lângă pelerinaje, de mai bine de 20 de ani, Centrul eparhial din Timişoara organizează mai multe activităţi şi programe în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş în sprijinul copiilor nevoiaşi, dar şi cu Centrul de reeducare al minorilor din Buziaş.