Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinaj în Capitală la moaștele a doi mari sfinți
Între sfinții sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă se află Sfântul Grigorie, Episcopul Nyssei, și Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Cei doi sfinți sunt ocrotitorii a două locașuri de cult din București, în care se păstrează și fragmente din sfintele lor odoare duhovnicești. În aceste așezăminte, programul liturgic va fi unul deosebit, centrat în jurul Sfintei Liturghii, în care va fi făcută și pomenirea ctitorilor.
Singurul locaş de cult din Capitală care are unul dintre hramuri închinat Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, şi unde se păstrează un fragment din cinstitele sale moaşte este biserica Parohiei „Așezămintele Brâncovenești”-Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal. Racla cu fragmentul din odoarele duhovniceşti ale Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa se păstrează spre închinare în această biserică de aproape o jumătate de veac.
Ca în fiecare an, în ziua sărbătoririi ocrotitorului Bisericii Domniţa Bălaşa este săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult.
Sfântul Ierarh Grigorie, deși nu s-a remarcat ca un bun administrator în eparhia pe care a condus-o, așa cum a fost fratele său - Sfântul Vasile cel Mare -, a fost unul dintre cei mai erudiţi teologi ai secolului al IV-lea, un luptător dârz împotriva ereziilor vremii. De aceea, Sfântul Grigorie, Episcopul Nyssei, a rămas în istoria Bisericii noastre ca un mare gânditor întru cele ale teologiei, opera sa cuprinzând numeroase scrieri cu caracter apologetic, exegetic, dogmatic şi mai ales ascetic.
Hramul Mănăstirii Christiana
Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. În Capitală, biserica Mănăstirii Christiana este unul dintre locașurile de cult care îl are drept ocrotitor. Totodată, în biserica așezământului monahal se păstrează spre cinstire din anul 2002 un fragment din sfintele sale moaște. Mănăstirea Christiana este situată în Șoseaua Pipera din sectorul 2 al Capitalei, iar în cadrul mănăstirii se află și un așezământ social pentru persoanele vârstnice.
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Născut în anul 1816 în ținutul Bacăului, la vârsta de 20 de ani s-a dus la Schitul Brazi din Vrancea, apoi, pentru sporirea vieții duhovnicești, a mers la Mănăstirea Căldărușani, la Schitul românesc Lacu și Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos.
După 20 de ani de nevoință, s-a întors în Moldova, la metocul Bucium, de lângă Iași. Plecat în Rusia după ajutoare pentru Schitul Prodromu, s-a așezat până la sfârșitul vieții pământești (10 ianuarie 1882) la Schitul „Toți Sfinții” al Mănăstirii Valaam, aflată pe o insulă din lacul Ladoga, din apropiere de Finlanda.
În mod deosebit va fi cinstit Sfântul Antipa și în mănăstirea din Calapodești, județul Bacău, localitate în care sfântul s-a și născut.