În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerinaj în Dobrogea organizat de două parohii din județul Buzău
În zilele de 18 și 19 iulie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, 34 de copii din grupurile catehetice ale parohiilor Râmnicelu și Topliceni, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, au participat la un pelerinaj la mănăstiri și biserici dobrogene. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului eparhial pentru tineret „Nici o protoierie fără o călătorie!“, propus de Sectorul învățământ și activități cu tineretul pentru acest an în toate protopopiatele buzoiene și vrâncene.
Copiii au fost însoțiți de pr. prof. Florentin Baciu și de pr. Mihail Voicu, iar prima oprire a fost la Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde tinerii au fost fascinați de biserica în care se află moaștele Sfinților Martiri de la Niculițel, din secolul al IV-lea, Zotic, Atal, Filip și Camasie, au admirat mozaicul poleit cu aur ce acoperă toată biserica, dar și icoana Maicii Domnului, brodată și împodobită cu mărgele. La scurt timp, s-au oprit și la bazilica paleocreștină din Niculițel, locul unde au fost descoperite moaștele celor 4 sfinți martiri amintiți.
Pelerinajul a continuat la biserica Mănăstirii Saon, unde copiii s-au închinat cu evlavie, apoi au admirat păunii ce erau crescuți în apropiere, fiind recunoscut faptul că păunul este un simbol creștin care ornamentează obiectele paleocreștine. Mănăstirea Celic-Dere a fost următorul obiectiv deosebit: urcușul până la biserică, moara veche din vecinătate, dar și icoana Mântuitorului de aici au fost elemente memorabile. Spre seară, ajungând la Constanța, copiii au fost cazați la un hotel poziționat chiar în „Satul de vacanță” din stațiunea Mamaia.
A doua zi, primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Techirghiol, situată pe malul lacului renumit pentru nămolul terapeutic. Preoții și copiii au participat aici la slujba de pomenire a părintelui Arsenie Papacioc, exact la 13 ani de la mutarea sa în veșnicie. Pașii copiilor au fost călăuziți apoi spre punctul zero al creștinismului de pe teritoriul țării noastre: peștera Sfântului Apostol Andrei, pelerinajul încheindu-se cu alte două oaze de spiritualitate din sudul Dobrogei, mănăstirile Lipnița și Dervent, ne-a transmis pr. prof. Florentin Baciu de la Parohia Râmnicelu.