La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Pelerinaj în Iordania şi Ţara Sfântă
Centrul de pelerinaj "Sfântul Apostol Pavel" şi Agenţia "Basilica Travel" ale Patriarhiei Române organizează, în a doua jumătate a acestei luni, un pelerinaj la Locurile Sfinte din Israel şi Iordania. Între 19-27 octombrie, cei care aleg acest pelerinaj vor putea vizita cele mai reprezentative zone pentru istoria creştinismului.
În prima zi, pelerinii vor merge la Haifa, oraş la poalele Muntelui Carmel, după care va fi vizitată Mănăstirea "Stela Maris" şi vor putea privi "Grădinile suspendate". În a doua zi va fi o deplasare pe Muntele Schimbării la Faţă a Mântuitorului, Tabor, unde se va vizita mănăstirea ortodoxă, apoi se va merge în Cana Galileii, locul în care Domnul Iisus Hristos a făcut prima minune. Tot în cadrul acestui pelerinaj se va vizita şi Nazarethul, cu Mănăstirea romano-catolică "Buna Vestire", ridicată pe locul casei Sfinţilor Ioachim şi Ana, şi Biserica Ortodoxă "Sfântul Arhanghel Gavriil". În ziua a treia, pelerinii vor merge la Capernaum, apoi la Tabgha, unde Mântuitorul Iisus a săvârşit minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor, după care se va vizita Muntele Fericirilor, iar apoi se va merge în Iordania. În a patra zi, pelerinii vor merge la Petra, una din cele şapte minuni ale lumii moderne, şi se va trece peste Valea lui Moise. Pelerinii nu vor vizita numai obiective religioase, ci şi altele turistice, recunoscute pe plan mondial. În ziua a cincea se va merge la Jerash şi se va vizita Forumul Oval, templul lui Zeus şi Artemis, băi şi teatre. Pelerinajul continuă cu Mabada, oraşul mozaicurilor, unde se va vizita Biserica ortodoxă "Sfântul Gheorghe", ce cuprinde un mare mozaic reprezentând cea mai veche hartă a Ţării Sfinte. Apoi se va vizita Muntele Nebo, de unde Moise a văzut Pământul Făgăduinţei, după care se va face un tur panoramic al oraşului Amman. Vizită la moaştele Sfântului Ioan Iacob În ziua a şasea a pelerinajului se va merge pe Valea Iordanului şi va fi vizitat locul unde a fost botezat Iisus, apoi pelerinii vor merge spre Ierihon, se va vizita Qumranul, locul unde au fost descoperite manuscrisele de la Marea Moartă. Se întorc în Ierihon, unde se va vizita Dudul lui Zaheu şi Aşezământul românesc de aici, apoi Valea Hozevei cu Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul", unde sunt moaştele Sfântului Ioan Iacob. În ziua a şaptea se vor vizita Bethleemul şi Ierusalimul, cu mai multe obiective din cele două oraşe. În ziua a opta se va merge pe Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani, la mormântul Regelui David şi la Zidul Plângerii. În cea de-a noua zi, pelerinii vor merge la biserica mănăstirii franciscane ridicată pe locul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, la Ein Karem. Se va continua drumul spre Lod, unde va fi vizitată Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", iar seara va fi întoarcerea spre Bucureşti. Mai multe informaţii despre acest pelerinaj, dar şi despre altele organizate de Centrul de pelerinaj "Sfântul Apostol Pavel" şi Agenţia "Basilica Travel" ale Patriarhiei Române puteţi afla accesând site-urile www.pelerinaj.ro şi www.basilicatravel.ro, sau de la sediile din Bucureşti: Calea Victoriei nr. 45, sector 1, Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 1 D şi Strada Doamnei nr. 20, ambele în sectorul 3.