La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerinaj în Ţara Haţegului
Postul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit pentru un grup de elevi de la Liceul "Mihai Viteazul" din Ineu, judeţul Arad, un moment duhovnicesc special prin participarea acestora la un pelerinaj în Ţara Haţegului, organizat de profesorii de religie Lăcrămioara Ardelean, Marcel Gaşpar, Cristian Şandor şi însoţiţi de pr. Cristian Ardelean de la Parohia Ineu. De asemenea, acestora li s-a adăugat şi un grup de elevi de la Şcoala Generală Şicula însoţiţi de prof. Silvius Ardelean.
Prima oprire a fost în oraşul Hunedoara, unde elevii au vizitat, mai întâi, Muzeul Castelul Corvinilor construit în forma actuală după anul 1440, de către voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara şi de fiul acestuia, Matei Corvin. În acest muzeu o atracţie aparte a reprezentat-o capela gotică, cu o navă în formă dreptunghiulară, plasată pe latura estică a castelului. Deasupra pronaosului capelei se află un balcon sprijinit pe stâlpi hexagonali, de unde grupul de copii alături de profesori au intonat frumoasa colindă ortodoxă "O, ce veste minunată". Un alt popas a fost la Catedrala ortodoxă din Hunedoara cu hramurile "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva", târnosită la 14 octombrie 1947. Ctitorul acestei catedrale a fost martirul Constantin Bursan din Bucureşti, care a ridicat din avutul personal 12 lăcaşuri de cult în această zonă a ţării. Pelerinii au fost întâmpinaţi de preoteasa Steliana Suciu, care le-a prezentat istoricul bisericii, iar aceştia au colindat şi s-au rugat lui Dumnezeu, fiind răsplătiţi cu dulciuri pentru osteneală. Încununarea pelerinajului a fost popasul de la Mănăstirea Prislop, veche vatră monahală din sec. al XIV-lea, întemeiată de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Aici, copiii s-au rugat în biserica cu hramul "Sfântul Evanghelist Ioan", zidită în anul 1564 de către domniţa Zamfira, fiica domnitorului Moise Basarab din Ţara Românească. Pelerinii au avut parte de momente de bucurie şi înălţare sufletească prin vizitarea peşterii unde a sihăstrit Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop (sec. al XV-lea) şi a mormântului cunoscutului duhovnic şi părinte Arsenie Boca. (A.L.)