De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj la Biserica Icoanei din Capitală
Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” de la Mănăstirea Lainici din județul Gorj a fost așezată vineri, 23 februarie, spre închinare la Biserica Icoanei din Capitală. Dimpreună cu icoana făcătoare de minuni au fost așezate spre cinstire două racle cu părticele din moaștele a 7 sfinți.
Preoți și credincioși bucureșteni au întâmpinat ieri, la Biserica Icoanei din Capitală, Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă spre închinare de la Mănăstirea Lainici din județul Gorj. Alături de icoana făcătoare de minuni, care a fost dăruită mănăstirii românești de Mănăstirea Dochiariu din Sfântul Munte Athos, au fost aduse spre închinare și părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfântului Irodion de la Lainici, ale Sfântului Sebastian și ale Sfinților Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie. Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” a fost întâmpinată de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Liviu Nechita, consilier patriarhal; părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei și protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, precum și alți preoți.
Înainte de a fi așezate în baldachinul din fața bisericii spre a fi cinstite de credincioși, odoarele duhovnicești au fost purtate în procesiune în jurul locașului de cult de slujitori. „Este un belșug de sfințenie pe care Biserica noastră încearcă să-l așeze împotriva părții întunecate a societății noastre, și anume această stare de tensiune, durere, încleștare, deznădejde și supărare. Acestor stări negative, noi le punem în față remediul sfințeniei. Sfinții sunt mărturisitori, iar noi facem același lucru prin evenimentele care au loc în aceste zile. Ceea ce facem noi este o mărturisire a credinței noastre arătând că Ortodoxia este dinamică. În același timp, dedicăm această manifestare și Marii Uniri din 1918. Ortodoxia a fost și este un factor de unitate a credincioșilor, iar unirea a fost pregătită cu mult timp înainte datorită aceleiași credințe ortodoxe mărturisite, datorită cărților ortodoxe care au circulat în țările românești. În anul 1918, unirea s-a făcut de drept, dar de fapt unirea era deja înfăptuită între românii de pe ambele părți ale Carpaților”, ne-a spus părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei și protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală.
Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” și sfintele moaște vor rămâne pentru cinstire de către credincioși până luni, 26 februarie, ora 20:00, dar, dacă va fi nevoie, și în timpul zilei de marți, 27 februarie.
Aducerea sfintelor odoare este prilejuită de organizarea celei de-a 11-a ediţii a manifestării religios-culturale intitulate „Icoana - fereastră către Dumnezeu”, de Protoieria Sector 2 Capitală, Primăria Sectorului 2 și Parohia Icoanei.
Astăzi, la ora 16:00, la Biserica Icoanei va fi săvârșită slujba Vecerniei, urmată de procesiunea „Lumina Ortodoxiei”. Un detaşament din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, în uniformă de gală, va purta torţe aprinse. Duminică, 25 februarie, după Sfânta Liturghie, la ora 12:30, va avea loc procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu” în jurul parcului Grădina Icoanei, la care vor participa 100 de preoţi şi mulțime de credincioşi purtând în mâini sfinte icoane. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi și cu un scurt concert coral religios.