La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerinaj la bisericile Sfântului Mare Mucenic Mina
Astăzi, în Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Mina, multe lăcaşuri de cult sărbătorindu-şi hramul. La biserica Parohiei Sfântul Mina-Vergu din Bucureşti, a început de ieri pelerinajul la moaştele Sfântului Mucenic Mina, care sunt adăpostite în sfântul lăcaş din anul 1874, fiind aduse în ţara noastră de la Mănăstirea "Sfântul Mina" din Egipt. În ciuda frigului şi a ploii, sute de credincioşi stau ore în şir pentru a ajunge la moaştele Sfântului Mina, rămas în conştiinţele credincioşilor drept ocrotitorul celor nedreptăţiţi, ajutătorul celor păgubiţi şi păzitorul celor singuri. De asemenea, o biserică frumoasă închinată sfântului militar se află în curtea Regimentului 30 Gardă şi Protocol "Mihai Viteazul" din Bucureşti.
După cum ne-a spus părintele Mina Takla, de la Asociaţia Coptă Ortodoxă "Sfântul Mina", preot al Bisericii Ortodoxe Copte din România, în Egipt, Sfântul Mina este cunoscut în patria sa pentru ajutorul pe care îl dă cuplurilor care nu pot avea copii. Ca recunoştinţă, mulţi dintre copiii care s-au născut în urma rugăciunilor fierbinţi ale părinţilor către Mucenicul Mina au primit numele acestuia. El este foarte apropiat de oricine îi cere ajutor în necazul lui, fie boală, fie sărăcie. Orice creştin din Egipt care are vreo problemă aleargă cu evlavie la mucenicul lui Hristos şi primeşte răspuns la rugăciunea sa. Fostul patriarh al Bisericii copte din Egipt se numea ca ieromonah Mina, primind mai apoi, ca întâistătător al bisericii, numele de Chiril. Pentru că avea multă evlavie la sfântul mucenic, el a reconstruit mănăstirea Sfântului Mina. Actualmente, mănăstirea are peste 120 de monahi şi primeşte în fiecare zi aproximativ 5.000 de pelerini care vin să cinstească moaştele sfântului. Sfântul Mare Mucenic Mina a trăit la sfârşitul sec. al III-lea - începutul sec. al IV-lea şi a fost ofiţer în armata imperială romană în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. În timpul unei sărbători mari păgâne din Frigia, Sfântul Mina a mers în mijlocul poporului şi a propovăduit tuturor cuvântul lui Dumnezeu. A fost prins şi torturat din ordinul împăratului, iar pentru că a refuzat să se lepede de Hristos, a fost decapitat. (Ioan Buşagă, Augustin Păunoiu)