Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic din Caraș-Severin
Anul acesta s-a desfășurat cea de-a 15-a ediție a pelerinajului organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la crucea-monument de pe Muntele Mic, județul Caraș-Severin.
Luni, 14 septembrie, la orele dimineții, credincioșii și clericii au pornit în procesiune de la troiță până la crucea-monument de pe Muntele Mic construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire. La procesiune a fost adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se află la Parohia Măru și care în acest an împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Muntele Athos.
La pelerinaj au participat alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoți și diaconi, autorități județene și locale, oficialități civile și militare, precum și militarii de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.
La baza crucii, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor care au înălțat crucea de pe Muntele Mic.
„Această cruce de pe Muntele Mic a fost înălțată în primul rând pentru comemorarea și pomenirea făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Clerul și poporul din Țara Banatului și-au dorit din toată inima unirea cu patria-mamă, de aceea intelectualitatea din Timișoara, din Caransebeș și din tot Banatul, în perioada interbelică, a considerat că aici pe această înălțime sfântă trebuie să se ridice o cruce-monument în memoria tuturor ostașilor, eroilor și martirilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit pentru unitate și libertate. Această cruce este un prinos de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din Banatul istoric”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
După momentul de rugăciune, au fost depuse coroane la baza crucii-monument, iar militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara s-au retras în acordurile fanfarei.
Crucea de pe Muntele Mic este un monument comemorativ al eroilor bănățeni ridicat în anul 1936 și refăcut în perioada anilor 2001-2004. Ea se află la altitudinea de 1.670 metri și este structurată din oțel laminat, având o înălțime de 27 metri.