Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic din județul Caraș-Severin
Peste 3.000 de pelerini s-au unit în rugăciune sâmbătă pe Muntele Mic, județul Caraș-Severin, participând la cel de-al 14-lea pelerinaj organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la crucea-monument din acest loc. La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiune, până la crucea-monument construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire.
La baza crucii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor români și a ctitorilor care au înălțat crucea de pe Muntele Mic.
„Am fost din nou pe Muntele Mic să-i pomenim la crucea-monument pe cei care au făurit România Mare și mai ales, în acest an, pe cei care au contribuit la instaurarea administrației românești în orașele și satele din Banat. Ne bucurăm că și în acest an am avut oaspeți de seamă, ierarhi, preoți, oficialități civile și militare, precum și foarte mulți credincioși, printre care numeroși tineri”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.
Cu prilejul acestui eveniment, credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, precum și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat. Sfintele odoare au fost aduse din Moldova de o delegație de la Mănăstirea Neamț, condusă de părintele stareț, arhimandritul Benedict Sauciuc. În semn de prețuire pentru această osteneală, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a conferit părintelui stareț Ordinul „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici.
După momentul de rugăciune au fost depuse coroane la baza crucii-monument și a avut loc ceremonialul militar oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, marcând astfel Centenarul Bănățean – 100 de ani de la intrarea administrației românești în Banat.