La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Pelerinaj la crucile de la Dervent
An de an, mii de pelerini sosesc la Mănăstirea Dervent, pentru a cinsti crucile de leac şi a lua binecuvântare şi vindecare de la Dumnezeu. Începând de astăzi, 13 septembrie, obştea monahală, coordonată de către părintele arhimandrit Andrei Tudor, vicar al Arhiepiscopiei Tomisului, îi invită pe credincioşi ca, împreună, să înalţe rugăciuni către Dumnezeu de praznicul Înălţării Sfintei Cruci. La ora 19:30 va avea loc slujba de Priveghere, precum şi rânduiala scoaterii Sfintei Cruci spre a fi cinstită. Mâine, de la ora 7.00, un sobor de preoţi şi diaconi va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfintei Cruci şi slujba Ceasurilor. La ora 9:00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie, iar la ora 12:00 va conduce procesiunea spre Izvorul Tămăduirii din apropierea mănăstirii, unde va avea loc sfinţirea Aghezmei mici. Răspunsurile la Liturghie vor fi date de Grupul Psaltic „Sfântul Apostol Andrei“, dirijat de diacon Gabriel Laurenţiu Ciubotaru. Slujba Sfintei Liturghii va fi transmisă în direct de Radio Dobrogea. Crucile de Dervent, în jurul cărora, de două mii de ani, se adeveresc lucrările Domnului, sunt din piatră masivă şi au mărimi diferite. Cea mare, din paraclisul din stânga al bisericii, despre care se spune că se înalţă singură din pământ, are dimensiunile de 0,92 m/0,50 m. Pe creştetul crucii, până nu demult ardea o candelă din al cărei ulei revărsat peste ea se îmbrăca într-o mantie alunecoasă, plăcută la atingere, după cum citim pe site-ul mănăstirii. Aici, zilnic, oameni în suferinţă spun rugăciuni sau, pur şi simplu, numai se ating de ea şi mulţi pleacă vindecaţi de boli vechi şi grele.
În dreptul altarului, în afara bisericii, se află crucea cu braţele tăiate cu dimensiunea de 0,79m/ 0,45m. În jurul ei, pungi cu grăunţe pentru animale, care vor fi sfinţite prin simpla prezenţă lângă cruce. În decursul anilor, ele au suferit transformări, au fost ciobite, căci, în elanul lor, mulţi au vrut să posede fragmente din ele. Din acest motiv, în prezent, crucea din paraclis, cea mare, este protejată cu un acoperământ de tablă nichelată, frumos ornamentată şi încadrată de două candele.