De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj la Sâmbăta de Sus
Un grup de 14 elevi din Parohia Făgăraş I a avut posibilitatea să viziteze una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Pelerinajul a avut loc marţi, cu susţinere din partea parohiei, sub coordonarea parohului Nicolae Lie. Pelerinajul a fost precedat de o sesiune de informare a elevilor cu privire la viaţa şi personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu, în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea sa martirică alături de fii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache Văcărescu. Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni prilejuieşte ca, prin astfel de activităţi, tinerii să cunoască mai bine domnia şi realizările pe plan cultural şi spiritual ale domnitorului. Sesiunea de informare a avut loc la biserica parohială, unde preotul Nicolae Lie le-a prezentat elevilor personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu. Mai apoi, copiii au vizionat o prezentare power-point cu aspecte esenţiale din viaţa domnitorului martir.
Activitatea a continuat cu pelerinajul la Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ de la Sâmbăta de Sus, unde tinerii pelerini şi însoţitorii au fost primiţi de stareţul aşezământului monahal, arhimandritul Ilarion Urs.
„Am vizitat muzeul mănăstirii, unde, pe lângă numeroasele şi minunatele icoane de o valoare inestimabilă, provenite cu precădere din spaţiul transilvan, elevii au admirat cărţi de cult tipărite pe vremea sfântului voievod şi documente oficiale emise de cancelaria Sfântului Constantin Brâncoveanu ,care poartă semnătura în original a domnitorului. Muzeograful mănăstirii le-a prezentat copiilor istoria bisericii vechi a mănăstirii, ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu. În biserică, elevii au identificat şi admirat elemente de artă brâncovenească“, ne-a spus pr. Nicolae Lie.
Pelerinii au primit la mănăstire o masă caldă, iar mai apoi au vizitat paraclisul, curtea interioară, mormintele Mitropoliţilor Ardealului, Academia Teologică, grădina şi izvorul părintelui Arsenie Boca. (Ştefan Mărculeţ)