În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerinaj la sărbătoarea oraşului Piatra Neamţ
Preoţii şi credincioşii din Piatra Neamţ au participat ieri la o procesiune pe străzile oraşului în cinstea sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Mâine-dimineaţă, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
În municipiul Piatra Neamţ au debutat joi după-amiază manifestările dedicate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al oraşului. La Biserica "Sfântul Ioan" - Domnesc din Piatra Neamţ a fost adusă racla cu sfintele moaşte a 16 sfinţi ai Bisericii noastre, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. De la Biserica "Sfânta Parascheva" din Piatra Neamţ a fost adusă racla ce adăposteşte un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă moaştele Ocrotitoarei Moldovei. După cum ne-a relatat pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, cele două racle au fost întâmpinate de un sobor numeros de preoţi, "într-o atmosferă frumoasă, de adâncă trăire duhovnicească, în prezenţa unui număr mare de credincioşi pe chipul cărora se citea bucurie şi înălţare spirituală". După slujba Privegherii, oamenii s-au închinat la cele două racle. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu slujba Sfintei Liturghii din ziua de hram, care a fost oficiată de un sobor de preoţi. "La ora 13:00, toţi preoţii din oraş au venit la Biserica "Sfântul Ioan" - Domnesc, iar de aici s-a plecat în procesiune cu cele două racle. Primul popas a fost la Biserica Precista Veche, unde credincioşii au aşteptat cu bucurie sosirea sfintelor moaşte. S-au rostit ectenii şi s-a mers către Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" - Gară şi Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". De la Biserica Sfântului Gheorghe, însoţiţi şi de picături de ploaie, ca roadă a rugăciunii şi a dorinţei credincioşilor, am mers la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi", unde s-au rostit rugăciuni, apoi am ajuns din nou la Biserica "Sfântul Ioan" - Domnesc", a relatat pr. protopop Dumitru Ailincăi, care a adresat credincioşilor prezenţi la acest eveniment un cuvânt de învăţătură în care vorbit despre semnificaţia pelerinajului şi despre starea de comuniune cu sfinţii, "care ne sunt călăuză, mijlocitori, îndrumători în viaţa noastră, modele spre trăirea unei vieţi plăcute lui Dumnezeu, în nota de evlavie şi de creştere duhovnicească". Aseară programul liturgic a continuat cu slujba Vecerniei şi Taina Sfântului Maslu. În această dimineaţă va fi săvârşită slujba Sfintei Liturghii şi Parastasul pentru ctitori, iar diseară, de la ora 17:00, pietrenii sunt aşteptaţi la slujba Privegherii. În tot acest timp, oamenii se pot închina la cele două racle. Mâine-dimineaţă, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan şi de PS Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.