În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerinaj pe urmele Sfântului Andrei Şaguna la Mişcolţ, Ungaria
Mişcolţul este oraşul unde, în urmă cu 204 ani, vedea lumina zilei cel care mai târziu avea să devină marele mitropolit Andrei Şaguna al Transilvaniei (1808-1873), iar începând din anul 2011 să fie trecut şi în rândul sfinţilor neamului românesc. Biserica "Sfânta Treime", construită între anii 1785 şi 1806 de către macedo-românii din acest oraş, este biserica în care a fost botezat şi pruncul Anastasie, viitorul mitropolit Andrei Şaguna. Duminică, 18 noiembrie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Marc de Iegorevsk, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare, în jurisdicţia căreia se află şi biserica ortodoxă din Mişcolţ, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârşit Sfânta Liturghie în această biserică, înconjurat de sobor de preoţi şi diaconi din cadrul celor două eparhii, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La acest eveniment, organizat prin grija pr. protopop Marius Maghiaru şi cu susţinerea Autoguvernării Româneşti Locale din Sectorul 7, din Budapesta, a participat şi un grup de aproximativ 70 de credincioşi ortodocşi români din capitala Ungariei, care în felul acesta au efectuat un pelerinaj la Mişcolţ, pe urmele Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna şi au participat la Sfânta Liturghie, împreună cu credincioşii ortodocşi maghiari ai parohiei din Mişcolţ. Au fost prezenţi, de asemenea, ambasadorul Alexandru Victor Micula, consilierul Răzvan Ciolcă, de la Ambasada României la Budapesta, Maria Berenyi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, şi Gabriela Elekeş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Budapesta. La slujbă a asistat şi Episcopul greco-catolic Athanasz Orosz, Exarh apostolic de Mişcolţ, care îşi are reşedinţa în acest oraş şi se află în bune relaţii cu parohia ortodoxă maghiară din Mişcolţ. Răspunsurile liturgice au fost date alternativ, în română şi maghiară, de către monahiile Aşezământului românesc "Sfântul Ioan Botezătorul" din Budapesta şi de către credincioşii ortodocşi maghiari ai acestei parohii. După încheierea Sfintei Liturghii, pelerinii români din Budapesta au avut ocazia să viziteze şi muzeul ortodox, aflat tot în incinta parohiei, în care sunt expuse icoane, cărţi, veşminte şi obiecte de cult foarte valoroase, din secolele trecute, şi au participat la o agapă frăţească, oferită prin sprijinul Autoguvernării Româneşti Locale a Sectorului 7, din Budapesta.