În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pelerinaj pe urmele sfinților nemțeni
Aproximativ 200 de liceeni, studenți, voluntari și credincioși, care au călătorit pe jos din diferite colțuri ale eparhiei până la Neamț, au poposit luni dimineață la hramul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”. Acolo s-au rugat la Sfânta Liturghie, oficiată în cinstea Sfântului Ioan Iacob, și s-au pregătit pentru a urca pe Muntele Ceahlău.
Această experiență, aflată în acest an la a 10-a ediție, este organizată de către Departamentul misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor pe patru trasee:
I. Iași - Mănăstirea Neamț - Muntele Ceahlău - Mănăstirea Sihla;
II. Botoșani - Mănăstirea Neamț - Muntele Ceahlău - Mănăstirea Sihla;
III. Piatra Neamț - Mănăstirea Neamț - Muntele Ceahlău - Mănăstirea Sihla;
IV. Pipirig - Mănăstirea Neamț - Muntele Ceahlău - Mănăstirea Sihla;
Anul acesta participă pelerini din Atena, București, Sibiu, Iași, Piatra Neamț și Botoșani.
„Timp frumos, oameni frumoși, atât pelerinii, cât și oamenii care ne găzduiesc, timp de odihnă sufletească, timp de liniștire, timp de dialog între noi, timp de spovedanie, timp de citire a Psaltirii, timp de Liturghie zilnică și de împărtășire, un timp care ne apropie de veșnicie, un timp care ne scoate din confort, un timp pe care vrem să-l înveșnicim. Urmând sfinților, încercăm și noi să prindem ceva din viețuirea lor: postire, nevoință, rugăciune multă, ascultare, tăcere și toate cele ale vieții duhovnicești”, ne-a declarat părintele Ioan Puiu, coordonatorul Departamentului misiune pentru tineret.
După slujba de hram de la seminar, pelerinii au fost conduși cu autocarele până în stațiunea Durău, urmând să urce la Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de pe Muntele Ceahlău. De sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla, 7 august, credincioșii sunt așteptați să vină la hramul Mănăstirii Sihla.