Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinajul bucuriei la Schitul Poiana Mărului
La sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Parohia Măru, a fost adusă în pelerinaj la aşezământul monahal. Slujbele religioase au început încă din ajun, când numeroşi pelerini vin la bucuria praznicului.
În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat un număr însemnat de pelerini din întregul Banat, precum şi credincioşi din localităţile învecinate, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Dan Nicu Găină, care va păstori Parohia Surducu Mare din Protopopiatul Oraviţa.
Vorbind despre însemnătatea acestei zile, PS Lucian a precizat: "Cu mare bucurie am revenit la Schitul Poiana Mărului din eparhia noastră, la hramul acestuia, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În fiecare an foarte mulţi credincioşi şi preoţi vin la această mănăstire pentru că, odată cu ocazia hramului, se aduce în procesiune şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o icoană foarte veche care se păstrează în biserica Parohiei Măru. Şi în acest an am săvârşit Sfânta Liturghie în foişorul special amenajat în curtea mănăstirii, în altarul de vară, iar foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, acest lucru datorându-se şi faptului că ne aflăm în perioada Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Ne bucurăm pentru că la această sărbătoare a Sânzienelor, a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, putem să vedem cum credincioşii noştri cercetează sfintele biserici şi sfintele mănăstiri şi încă mai păstrează frumosul obicei de a veni în procesiune la mănăstirile noastre şi, totodată, să vedem cum se roagă pentru binele casei şi pentru binele ţării noastre".
"Pentru această sfântă mănăstire, praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul constituie o zi cu totul deosebită, nu doar pentru că este hramul acesteia, ci şi pentru că de fiecare dată se organizează, de către preoţi şi credincioşi, un pelerinaj. Un pelerinaj care are în centrul său pe Mântuitorul Iisus Hristos, aşa cum în bisericile noastre avem icoane pe care noi le numim Deisis. Spun aceasta pentru că la praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul vine şi icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Parohia Măru. Precum Sfântul Ioan Botezătorul arată spre Mântuitorul Iisus Hristos, care este Calea, Adevărul şi Viaţa, la fel şi Maica Domnului, prin această icoană, ne îndreaptă cu gândul, cu inimile şi cu paşii spre Mântuitorul Iisus Hristos cu ale cărui Trup şi Sânge ne-am împărtăşit la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie", ne-a mărturisit pr. protos. Casian Ruşet, duhovnic al mănăstirii.
Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989.
Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.