„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Pelerinajul delegaţiei din Grecia la mănăstiri moldave
În perioada 11-13 octombrie 2010, arhim. Partenie, stareţul Mănăstirii "Sf. Pavel" din Sfântul Munte Athos, însoţit de patru monahi din obştea sa şi de teologul ortodox francez Jean Claude Larchet, a făcut un pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor.
Delegaţia a fost însoţită de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Pelerinii au avut posibilitatea să cunoască viaţa monahală şi bătaia inimii spirituale a Moldovei. "Mănăstirile mărturisesc despre credinţa poporului, iar poporul se hrăneşte din viaţa ascetică şi mărturisitoare a călugărilor din mănăstire", a spus arhim. Nichifor Horia. Traseul pelerinajului a început luni dimineaţă la Mănăstirea Miclăuşeni şi a continuat la mănăstirile Pângăraţi, Bistriţa şi Văratec. La Mănăstirea Văratec, arhim. Partenie a oficiat Sfânta Liturghie. Programul a continuat cu vizitarea următoarelor aşezări monahale: Agapia, Schitul Agapia Veche, Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, Mănăstirea Secu şi Mănăstirea Neamţ. "În fiecare mănăstire, pe lângă vizitarea bisericilor, a muzeelor, a avut loc o împărtăşire a experienţelor duhovniceşti, a bucuriilor, dar şi a încercărilor pe care călugărul le trăieşte. Am fost surprinşi de faptul că arhim. Partenie, care are aproape 80 de ani, a stăruit să urce la fântâna Sfintei Teodora. Am mers apoi la peştera Sfintei Teodora unde s-a cântat un tropar. Arhim. Partenie a mărturisit la Mănăstirea Neamţ că şi zidurile îţi vorbesc despre rugăciune. De câte ori poposeam la o altă mănăstire moldavă, părintele exclama că locurile acestea sunt pline de har, simţindu-se binecuvântarea lui Dumnezeu. Şi aceasta o spunea cu emoţie, ca o descoperire a harului acestor locuri", a afirmat arhim. Nichifor. Ieri au fost vizitate Mănăstirea "Sf. Trei Ierarhi", Mănăstirea Copou şi Mănăstirea Cetăţuia. Pelerinajul la mănăstirile moldave a avut loc la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. (C. Ciofu)