În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerinajul tinerilor clujeni la Mănăstirea Nicula
Peste 500 de tineri au participat sâmbătă, 5 aprilie, la a patra ediţie a pelerinajului pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj. Pelerinajul este organizat anual de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi asociaţiile de tineret de la nivelul eparhiei, în cea de-a cincea săptămână din Postul Mare.
Pelerinii au fost însoţiţi şi în acest an, la fel ca anul trecut, de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi de preoţi şi duhovnici din parohiile de pe raza arhiepiscopiei.
Pelerinajul a debutat cu oficierea, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, a Sfintei Liturghii, slujbă la care a participat un număr foarte mare de tineri, care s-au şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Apoi, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit o rugăciune de călătorie, i-a binecuvântat pe pelerini şi i-a îndemnat pe aceştia să devină mărturisitori şi pildă vie tuturor tinerilor din Cluj, dar şi din lume.
„Să dea Dumnezeu ca acest pelerinaj să fie cu mult folos. Chiar preocuparea care vă înrolează în acest pelerinaj este aducătoare de roade duhovniceşti. În plus, acolo, la Mănăstirea Nicula, Maica Domnului vă va privi cu drag, vă va întări în credinţă şi va face din voi nişte mărturisitori. E nevoie, în lumea aceasta bulversată, de creştini buni, aşa că voi sunteţi chemaţi să deveniţi nişte creştini mărturisitori, să vă faceţi pildă tuturor tinerilor din Cluj, din judeţul acesta, din Eparhia aceasta şi, de ce nu, din lume, cu credinţa voastră, cu viaţa curată, cu purtarea, ca şi alţii să se aprindă din preocupările voastre duhovniceşti, aşa cum se aprinde lumina din Lumină“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
17 kilometri în rugăciuni
După binecuvântarea primită din partea Părintelui Mitropolit, pelerinii, avându-l în fruntea grupului pe Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul, s-au îndreptat spre gara din Cluj-Napoca de unde au luat trenul până la Iclod. De aici a început pelerinajul propriu-zis până la Mănăstirea Nicula. La Gherla, pelerinii au făcut un popas la biserica ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, unde au fost întâmpinaţi de protopopul Paul Isip şi de un grup de tineri gherleni care s-au alăturat pelerinajului.
Pe întregul traseu, de aproximativ 17 kilometri, de la Iclod la Mănăstirea Nicula, parcurs în aproximativ cinci ore, participanţii - dintre care mulţi îmbrăcaţi în costume populare şi cu icoane în mâini - au înălţat rugăciuni şi au intonat cântări religioase în cinstea Maicii Domnului.
Ajunşi la Mănăstirea Nicula, pelerinii s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi au participat la slujba vecerniei cu litie, oficiată în biserica aşezământului monahal. Tinerii pelerini sunt încredinţaţi că prin osteneala şi nevoinţa lor au primit putere şi binecuvântare din partea Maicii Domnului pentru a-şi putea continua, mai cu avânt şi spor, urcuşul lor duhovnicesc. Tradiţia ca oamenii din zonă să parcurgă pe jos traseul din satul Iclod la Mănăstirea Nicula este una foarte veche. Potrivit organizatorilor, s-a ales această localitate ca punct de plecare al pelerinilor pentru a-l cinsti pe preotul Luca din Iclod, cel care a slujit în acest sat şi care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.