Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerini la sfântul din fostul depozit de muniţii
Hramul Mănăstirii "Sfântul Ioan Rusul" din Episcopia Giurgiului, prăznuit duminică, 27 mai, a adunat, în pofida vremii mohorâte şi ploioase, peste o mie de pelerini sosiţi din întreaga ţară, autorităţi locale, monahi şi monahii din mănăstirile episcopiei, preoţi şi mulţi tineri.
Slujba s-a desfăşurat în paraclisul de vară al aşezământului şi a fost oficiată de către Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi. Încă de sâmbătă seara, sute de credincioşi au sosit la Mănăstirea "Sfântul Ioan Rusul", ridicată în mijlocul unei păduri de stejar şi salcâmi din marginea comunei Slobozia, judeţul Giurgiu, într-un fost depozit de muniţii, pentru a participa la slujba Sfântului Maslu, săvârşită de către Preasfinţitul Ambrozie, împreună cu ieromonahii şi preoţii de mir prezenţi la mănăstire. Duminică, încă din zorii zilei, pelerini veniţi din Bucureşti, Cluj, Prahova, Giurgiu, Călăraşi, din alte judeţe ale ţării şi din satele din preajmă s-au închinat la moaştele Sfântului Ioan Rusul, făcătorul de minuni, care se păstrează în această mănăstire. Pericolul devastator al secularizării Cu prilejul praznicului, Preasfinţitul Ambrozie a adresat în cuvânt de învăţătură credincioşilor, atrăgând atenţia asupra efectelor devastatoare pe care le produce secularizarea asupra oamenilor, asupra societăţii în general. "Cu nu prea multă vreme în urmă, deşi dispuneau de puţine mijloace de informare, oamenii aveau o îndreptare spre credinţă. Se spovedeau curat, trăiau evenimentele bisericeşti, se bucurau altfel de Tainele care se săvârşesc în Biserica noastră, de Taina Cununiei, de Taina Botezului. Atunci când îşi încreştinau pruncii, sau se cununau copiii lor, oamenii participau cu mic, cu mare la evenimente, la viaţa satului. Nu stăteau în tinda bisericii, cum se mai întâmplă acum, fumând şi bârfind. Erau altfel de preocupări pentru viaţa spirituală. Asistăm aşadar la o diluare a credinţei, deşi credinţa, spun Scriptura şi Mântuitorul Iisus Hristos, este darul lui Dumnezeu ca să nu se laude cineva. În această perioadă, trebuie să cerem cu ardoare şi cu credinţă venirea Duhului Sfânt peste noi. Nu putem să trăim fără Duhul Sfânt. Suntem bucuroşi şi luminoşi doar dacă trăim în Hristos", a spus Preasfinţia Sa. La sfârşitul slujbei, în semn de apreciere pentru tot ceea ce a făcut în numai câţiva ani în acest loc (biserică, chilii, sală de conferinţe, două trapeze, gospodăria anexă, paraclisul de vară, agheasmatarul etc.), părintele protosinghel Macarie Şotârcă, stareţul Mănăstirii "Sfântul Ioan Rusul", a primit din partea Preasfinţiei Sale o cruce şi un toiag. La rându-i, părintele Macarie a înmânat din partea episcopiei Diploma "Sfântul Ioan Valahul" mai multor oameni de bine care au sprijinit şi sprijină activitatea mănăstirii. Praznicul s-a încheiat cu o agapă la care au participat toţi cei prezenţi la hramul mănăstirii.