În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pelerini români la Locurile Sfinte
Un grup de 44 de pelerini români se află, în perioada 6-16 aprilie, în pelerinaj la Ierusalim şi alte Locuri Sfinte din Israel şi Peninsula Sinai, cu prilejul praznicului Învierii Domnului. Acesta este primul din seria celor patru pelerinaje pe care Agenţia de Pelerinaje BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române le organizează în această săptămână pentru cei care vor să meargă pe urmele paşilor Mântuitorului Iisus Hristos.
Ca şi în anii precedenţi, în zilele premergătoare praznicului Sfintelor Paşti, numeroşi pelerini români ajung la Locurile Sfinte din Israel şi Peninsula Sinai prin intermediul Agenţiei de Pelerinaje BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române. Primul grup a sosit în Israel, la Tel Aviv, luni-dimineaţă, 6 aprilie, ghid fiind pr. Alin Hotcoleanu. Muntele Tabor, „muntele sfânt al lui Dumnezeu“, pe care a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului, a fost popasul duhovnicesc spre care au fost îndrumaţi paşii pelerinilor. După vizitarea platoului Muntelui Tabor şi închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Faţă“, grupul de pelerini români s-a îndreptat spre oraşul Nazaret, cetatea Bunei Vestiri, pentru a se închina în Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Gavriil“, unde se află şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria. Pe locul acestei biserici, conform unei tradiţii locale, a avut loc întâlnirea Sfintei Fecioare Maria cu Arhanghelul Gavriil. Tot în acest oraş „al speranţei“ Sfinţilor Părinţi ai Maicii Domnului, Ioachim şi Ana, grupul de pelerini a ajuns şi în locul pe care a fost casa în care au locuit Dreptul Iosif, care era tot din Nazaret, şi Sfânta Fecioară Maria. În prezent, în apropierea ei se află Biserica Catolică „Buna Vestire“, cea mai mare construcţie religioasă din Orientul Mijlociu. În curtea interioară a acestei biserici se află o inedită expoziţie de icoane cu Maica Domnului, trimise din diferite părţi ale lumii. Din partea ţării noastre, este expusă, începând cu 25 martie 2015, o icoană donată de monahia Pantelimona Toader de la Mănăstirea Văratec. Un alt reper duhovnicesc al pelerinilor români în prima zi a fost biserica ortodoxă din Cana Galileii, unde Mântuitorul Iisus Hristos a prefăcut apa în vin.
Pentru închinători, acest pelerinaj este un prilej de a-I mulţumi Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile, chiar dacă nu sunt pentru prima oară la Locurile Sfinte din Israel. „Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat ca să călcăm pe urmele paşilor Domnului, mai ales că am fost la Nazaret şi la Biserica Bunei Vestiri, acolo unde a început taina mântuirii noastre. Am luat şi apă de la Izvorul Maicii Domnului, ne simţim foarte bine şi Bunul Dumnezeu să ne ajute, cum vrea El, ca să ajungem în continuare pe urmele paşilor Lui“, ne-a spus maica Parascheva de la Mănăstirea Viforâta.
Pelerinajul în Ţara Sfântă a continuat ieri, 7 aprilie, pe Muntele Fericirilor, la ruinele oraşului Capernaum, la râul Iordan, iar astăzi, 8 aprilie, prin deşertul muntos spre Mănăstirea „Sfânta Ecaterina“ şi Muntele Sinai. Aseară, un alt grup de pelerini români a sosit în Israel de la Cluj-Napoca, iar în această seară, un alt grup de pelerini români va veni în Ierusalim pentru a participa la ceremonia liturgică a venirii Sfintei Lumini.