La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerini spre vetrele Ortodoxiei
Însoţiţi de preoţii Gabriel Gosta şi Leonte Para, 45 de credincioşi de la Parohia Simand, Arad, au mers în pelerinaj la mănăstiri din Hunedoara şi Arad.
Primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Feredeu, din Siria, judeţul Arad. Aceasta datează de la începutul secolului al XX-lea şi are hramurile "Sfântul Mucenic Gheorghe" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul". Pelerinii au avut ocazia să vadă şi vestigii istorice: cetatea medievală de la Deva şi castelul Corvineştilor de la Hunedoara. Popasul cel mai îndelungat l-au făcut la Mănăstirea Prislop, una dintre cele mai importante din Ardeal, datând din secolul al XVI-lea, având hramul "Sfântul Ioan Hrisostom". Credincioşii au mers la mormântul părintelui Arsenie Boca şi la grota unde a vieţuit Sfântul Ioan de la Prislop. Ultimul popas a avut loc la Mănăstirea Crişan (localitatea Ribiţa, judeţul Hunedoara), tot din secolul al XVI-lea, purtând hramul "Naşterea Maicii Domnului". Credincioşii s-au întors din pelerinaj îmbogăţiţi sufleteşte, cu imaginea locurilor unde au trăit mari călugări şi sfinţi români, dar şi cu dorinţa unor noi pelerinaje în care să descopere asemenea lucruri minunate. (pr. G. Gosta)