La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Pelerinii au primit peste 32.000 de pachete cu alimente din partea Arhiepiscopiei Iaşilor
▲ Acţiunea filantropică a fost condusă de Institutul Social-Caritativ „Diaconia”▲ Au contribuit protopopiatele din Arhiepiscopia Iaşilor, o serie de sponsori şi elevi voluntari ▲
Pelerinii care au venit anul acesta la Iaşi pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur au primit, ca în fiecare an, ajutor din partea Arhiepiscopiei Iaşilor. Astfel, prin Institutul Social-Caritativ (ISC) „Diaconia”, s-au împărţit pelerinilor aproximativ 32.000 de pachete cu alimente. Personalul şi voluntarii de la „Diaconia” au lucrat în permanenţă pentru a face pachetele cu alimente şi pentru a le împărţi pelerinilor. În primele două zile dedicate hramului Sfintei Parascheva, au fost împărţite şi 2.600 de pachete cu alimente voluntarilor de la Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva”, celor de la Institutul Cultural Misionar (ICM) Trinitas şi Jandarmeriei. „Pachetele cu alimente au fost făcute de angajaţi ai centrului nostru, la sediul instituţiei, după care au fost oferite pelerinilor. Doi inspectori de la Autoritatea de Sănătate Publică Iaşi (ASP) au venit la început la sediul «Diaconia» şi au verificat condiţiile în care sunt făcute pachetele. A fost emisă o autorizaţie din partea ASP, astfel încât activitatea noastră s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii. Ne-am propus iniţial să facem 15.000 de pachete, având în vedere că anul trecut am făcut 12.000, dar numărul mare de pelerini, cât şi ajutorul consistent venit din partea unor sponsori şi parteneri ne-au ajutat să facem peste 32.000 de pachete”, ne-a explicat pr. Sebastian Teacu, inspector de asistenţă socială în Arhiepiscopia Iaşilor.
Ceai cald şi iconiţe pentru jandarmi şi pelerini
Pe lângă pachetele cu alimente oferite de ISC „Diaconia”, s-au oferit zilnic ceai cald pentru jandarmii care au asigurat, în toate zilele hramului, buna desfăşurare a manifestărilor religioase şi culturale. S-au dat peste 3.000 de porţii de ceai cald jandarmilor şi pelerinilor care au stat ore în şir în frig, pentru a se închina moaştelor celor doi sfinţi. Pe lângă aceasta, pelerinii au mai primit şi 3.000 de iconiţe, oferite în dar de ISC „Diaconia”. „Am dorit să aducem o mică bucurie în sufletul fiecărui pelerin prin aceste mici amintiri”, ne-a spus părintele Teacu. Multe dintre momentele în care pelerinii au primit ajutor din partea Arhiepiscopiei Iaşilor au fost imortalizate cu ajutorul Studioului de productie video Trinitas TV.
Nu doar pelerinii care au aşteptat ore în şir la rândul de câţiva kilometri au primit mâncare şi băuturi calde. Elevii seminarişti care au participat la concursul coral „Cântaţi Domnului” au primit 350 de pachete cu alimente la întoarcerea acestora spre oraşele de unde au venit, iar membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), veniţi din toate colţurile ţării la Iaşi, au primit şi ei 400 de pachete cu alimente.
Elevi ieşeni, voluntari pentru „Diaconia”
Pentru organizarea unei astfel de activităţi filantropice a fost nevoie de multă muncă, atât din partea angajaţilor ISC „Diaconia”, care pentru câteva zile au lăsat birourile şi au pregătit pachetele, dar şi din partea voluntarilor, elevi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi la Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu” din Iaşi. Chiar dacă, iniţial se propusese un orar conform căruia să se distribuie pachetele, numărul crescut al pelerinilor a determinat ca ajutoarele să fie împărţite în funcţie de necesităţi. „Am preferat să las alte activităţi şi să vin să mă implic aici, la ajutorarea acestor oameni. Am simţit o chemare când i-am văzut cum stau ore întregi în picioare”, ne-a declarat Răzvan Necula, unul dintre elevii voluntari.
Protopopiatele şi sponsorii au oferit bani şi alimente
Pentru organizarea activităţilor filantropice ale sectorului „Diaconia” din zilele hramului a fost nevoie de ajutorul mai multor instituţii, pe lângă voluntariatul asigurat de elevii ieşeni. „Am fost ajutaţi la distribuţie chiar şi de grupul de pelerini din Danemarca, însoţiţi de pr. Dan Sandu. Dorim să mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat: protopopiatelor din Arhiepiscopia Iaşilor, care ne-au oferit produse alimentare şi bani. Astfel, Protopopiatul Iaşi 1, prin brutăria «Sf. Ana» ne-a oferit peste 500 de pâini şi cozonac, Protopopiatul Paşcani ne-a oferit pâine, mezeluri şi sucuri, iar Protopopiatul Hârlău ne-a ajutat cu brânzeturi şi mezeluri. Protopopiatele Botoşani, Piatra Neamţ, Ceahlău şi Dorohoi ne-au oferit sume importante de bani, Protopopiatul Saveni ne-a dat o cantitate importantă de caşcaval, iar Protopopiatul Dorohoi ne-a trimis paine de la brutaria de acolo. Am mai primit mezeluri şi de la Protopopiatul Târgu Neamţ, iar Episcopia Covasnei şi Harghitei ne-a oferit 15.000 de pateuri. Pe lângă aceste instituţii, am fost ajutaţi în acţiunea noastră de o serie de sponsori, cum ar fi: Rom Trading Company, SC Compan SA, M&R, Distri Fruct, Misavan, Aquamold, P&P, IassyFarm şi Coca-Cola Company”, ne-a declarat pr. Sebastian Teacu. Toţi voluntarii care, în perioada 11-16 noiembrie a.c. au sprijinit acţiunile filantropice ale ISC „Diaconia”, vor primi diplome de voluntariat, iar alimentele care au rămas au fost oferite unor persoane asistate social de „Diaconia”.▲
▲ Voluntarii de la Trinitas au primit şi ei pachete
Voluntarii care, în zilele hramului Sfintei Parascheva, au vândut produsele ICM Trinitas la tonetele din curtea mitropoliei, au primit zilnic pachete cu alimente şi ceai de la mai multe instituţii. Astfel, Protopopiatul Iaşi 1 a oferit, în primele zile, 27 de pachete cu alimente, fructe, dulciuri, apă şi sucuri. În aceeaşi perioadă, 57 de pachete au sosit şi de la Protopopiatul Iaşi 2. „Pe lângă cele două protopopiate care au furnizat aceste pachete pentru voluntarii noştri, am mai primit ajutor şi din partea Institutului Social-Caritativ «Diaconia», care ne-a fost partener în toate aceste zile. În fiecare zi am primit 27 de pachete cu mâncare, ceaiuri şi într-o zi am primit şi băuturi răcoritoare”, ne-a declarat Ioana Catargiu, referent marketing la ICM Trinitas. Pe lângă acestea, parohia „Sfântul Haralambie” din Iaşi, prin efortul preotului paroh Radu Brânză, a oferit vineri, 12 octombrie a.c., 30 de porţii de mâncare gătită pentru voluntari. ▲