Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Pelerinii la moaștele sfinților ocrotitori s-au rugat pentru sănătate și pace
Și în acest an, cu evlavie, credință și nădejde în ajutorul sfinților, respectând măsurile sanitare recomandate de organizatori și autoritățile competente, pelerinii au urcat Colina Bucuriei, luând binecuvântare prin închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Taumaturg Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. În rugăciunile lor, pelerinii au cerut mijlocirea sfinților pentru sănătate, pace și iertarea păcatelor.
Pelerinajul tradițional prilejuit de sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost organizat și în acest an cu respectarea măsurilor specifice de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Pentru a facilita participarea unui număr cât mai mare de pelerini, cu respectarea măsurilor recomandate de autorități, în acest an s-a decis ca durata de desfășurare a evenimentului să fie extinsă la opt zile (21-28 septembrie), raclele cu sfintele moaște fiind așezate inițial în pridvorul Catedralei Patriarhale, pentru a fi purtate ulterior în locul tradițional de închinare, „Baldachinul Sfinților” din vecinătatea sfântului lăcaș.
Încă de la începutul manifestărilor prilejuite de această sărbătoare a Capitalei și a Catedralei, pelerinii s-au îndreptat către Dealul Patriarhiei pentru a se ruga sfinților grabnic ajutători și pentru a lua binecuvântare prin închinarea la sfintele lor moaște, accesul fiind permis inclusiv pe durata nopții. Numărul credincioșilor a crescut constant, aceștia așteptând cu răbdare pe durata urcușului Colinei Bucuriei. Dorința de întâlnire cu cei plăcuți lui Dumnezeu i-a făcut pe pelerini să îndure cu stoicism atât oboseala, cât și temperaturile scăzute, alinare fiindu-le slujbele săvârșite fără întrerupere în Catedrala sau la Altarul de vară, precum și nădejde că întâlnirea cu sfinții le va aduce alinare în necazuri și greutăți. Acest lucru este dovedit de liniștirea și bucuria pe care închinătorii au simțit-o după trecerea pe la cele patru racle așezate în „Baldachinul Sfinților”.
Mărturie asupra acestui lucru ne stau și gândurile pe care ni le-au transmis pelerinii.
„Ne-am rugat pentru copii, pentru prieteni, pentru toată lumea care este bolnavă și se chinuie prin spitale. Am venit să cerem ajutor de la sfinți pentru că la ei avem nădejde”, a fost gândul uneia dintre pelerinele care s-au închinat la sfintele moaște.
Totodată, o mamă a venit cu cei patru copii ai săi pentru a lua binecuvântare de la sfinți: „Am patru copii. Am venit în primul rând pentru ei, să cer de la sfântul sănătate și pace. Dacă avem pace în suflet, atunci reușim să le trecem pe toate cu nădejde, cu credință, cu curaj”.
Bucuria întâlnirii cu Sfântul Dimitrie cel Nou a fost exprimată și de o altă pelerină: „M-am bucurat pentru că m-am întâlnit din nou cu Sfântul Dimitrie Basarabov. M-am gândit să vin acum, cât încă se mai poate veni și cât e liber”.
Şi alţi închinători ne-au mărturisit că în momentul ajungerii la raclele cu sfintele moaşte, gândurile lor s-au îndreptat în special către membrii familiilor, părinţi, fraţi, copii, dar şi către cei care sunt bolnavi, fie acasă, fie în spitale, cerând ajutorul sfinţilor pentru tămăduirea lor.