De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pericolele dependenţelor şi implicarea Bisericii în prevenire
Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, filiala Sibiu, cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi cu Fundaţia „Crucea Albastră“ - Centrul „Nazaret“ Şura Mică, au organizat vineri, o conferinţă dedicată elevilor şi studenţilor sibieni, cu ocazia Zile Naţional de Prevenire a Consumului de Tutun.
Î ntâlnirea cu tinerii din liceele şi facultăţile din Sibiu a avut loc la Biblioteca Judeţeană „ASTRA“, într-un cadru deschis pentru întrebări, discuţii şi prezentări. Au vorbit tinerilor sibieni consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, inspectorul de poliţie Lucian Ghidiu, psihologul clinician Alexandru Lescău de la Centrul „Nazaret“ din Şura Mică, medicul Adela Morar, director executiv adjunct la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi un invitat special din rândul foştilor dependenţi de droguri, aflat în terapie de recuperare la centrul amintit.
În debutul întâlnirii, pr. Nicolae Rusu a vorbit tinerilor despre rolul şi implicarea Bisericii în acţiunile de prevenire şi de asistare spirituală a persoanelor afectate de dependenţe de alcool, droguri sau tutun. În acelaşi timp, părintele Rusu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
„După libertatea câştigată prin evenimentele din 1989, Biserica a început să-şi refacă structurile sale tradiţionale, pentru a deveni din nou o instituţie fundamentală a societăţii. Alături de instituţiile Statului şi celelalte culte, Biserica Ortodoxă participă la refacerea morală a societăţii şi la refacerea legăturilor dintre semeni. Biserica a intrat din nou în spaţiul public, în azile, în orfelinate, în penitenciare şi, nu în ultimul rând, în şcoli. Legea învăţământului prevede clar prezenţa Bisericii în şcoli, dar fără a face prozelitism. Biserica se adaugă altor instituţii pentru a pune umărul în derularea unor proiecte atât în comunitate, prin preoţii din parohii, cât şi în şcoli, prin profesorii de religie“, a spus pr. Rusu.
Colaborare între medic psihiatru şi psiholog
O importantă prezentare a problemelor psihice, medicale, sociale şi spirituale produse de dependenţe a venit din partea psihologului clinician Alexandru Lescău de la Aşezământul „Nazaret“ din Şura Mică.
Psihologul Lescău a vorbit tinerilor despre activităţile centrului, despre cazuri şi situaţii concrete, şi a răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor, în special cu referire la cum ne putem ajuta rudele, prietenii şi apropiaţi căzuţi în astfel de dependenţe.
„Dependenţa are dimensiuni medicale, psihologice şi sociale. De aceea, tandemul psiholog - psihiatru (medic curant) dă rezultate foarte bune, mai ales atunci când fiecare este conştient de cât de mult se poate întinde fiecare şi care este responsabilitatea fiecăruia. Am întâlnit foarte mulţi medici în vârstă care, atunci când cineva se prezenta la ei cu o problemă, le spuneau foarte repede că nu se vor vindeca niciodată. Nu este cea mai potrivită abordare, mai ales acum când şi noi, cei din România, avem acces la foarte multe informaţii despre terapia dependenţelor, despre chestiuni ce ţin de psihologie, de motivaţie, de relaţionare şi de comunicare. Se pot înregistra succese, nu pe bandă, nu spectaculoase, dar cu oamenii care vor într-adevăr să se salveze, se poate. Şi o persoană dintr-o sută dacă se salvează, acela este un om câştigat“, a spus psihologul Alexandru Lescău.
Tinerii au primit, la final, materiale informative, pliante şi broşuri legate de lupta împotriva dependenţelor, pe care să le împartă mai apoi în licee şi în facultăţi, dar şi în cercurile de prieteni.