În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Permanenţa Consiliului Eparhial Sibiu, în şedinţă cu protopopii
Sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc ieri, 22 februarie, la sediul Arhiepiscopiei Sibiului, o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-a aflat şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar pe lângă membrii Permanenţei Consiliului Eparhial au fost prezenţi şi cei zece protopopi din arhiepiscopie. Scopul întâlnirii membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial Sibiu cu cei zece protopopi a fost acela de a discuta problemele administrativ-bisericeşti comune, ordinea de zi conţinând diverse teme de actualitate pentru unităţile administrative ale Arhiepiscopiei Sibiului.
"Întâi de toate am discutat problema fondului de solidaritate între parohii, pe care trebuie să-l punem la punct cât mai repede, pentru ca preoţii în situaţii materiale dificile să primească ajutor financiar din partea Arhiepiscopiei Sibiului. De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat şi problema fondului forestier al arhiepiscopiei noastre. Avem anumite nevoi la Centrul Eparhial în proiectele pe care le desfăşurăm şi am solicitat parohiilor care deţin fond forestier să ne sprijine. În acelaşi timp am discutat despre întregirea fondului forestier, întrucât există parohii cărora nu le-au fost restituite în totalitate pădurile", a spus IPS Laurenţiu. Vizite în parohii În cadrul şedinţei de la Sibiu s-au discutat şi alte probleme, cum ar fi angajarea tuturor protopopiatelor într-o permanentă legătură cu Centrul Eparhial printr-un program media şi cu ajutorul reţelei de internet, sistem de comunicare modern care va fi implementat în fiecare parohie. S-a pus în discuţie şi pregătirea profesională a preoţilor prin urmarea cursurilor de obţinere de definitivare şi de promovare. "Aşteptăm de la protopopi o mai mare implicare în această problemă. Avem doi protopopi noi şi am discutat cu ei şi cu ceilalţi părinţi protopopi despre obligativitatea lor de a vizita cel puţin o dată pe an parohiile din respectivul protopopiat, pentru că acum protopopiatele noastre au un număr echilibrat de parohii, în jur de 40 de unităţi, astfel încât protopopul respectiv să poată vizita periodic aceste comunităţi. Am fost bucuroşi să-i încurajăm pe protopopi în lucrările lor şi am aflat de la ei modul în care doresc să reactiveze viaţa liturgică şi socială în anumite parohii, ţinând o legătură strânsă cu Centrul Eparhial, în timp ce noi avem o legătură strânsă cu Patriarhia Română prin implementarea tuturor programelor promovate de aceasta", ne-a mai spus IPS Mitropolit Laurenţiu. (Ştefan Mărculeţ)