La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Persoanele afectate de marile lucrări de infrastructură ar putea fi despăgubite
▲ Potrivit unui proiect de lege, ce va fi depus pentru dezbatere, în Parlament, pe data de 3 iunie, persoanele ale căror proprietăţi sunt afectate din cauza marilor lucrări de infrastructură vor primi un procent de 80% din valoarea de asigurare a casei sau a terenurilor ▲ Şi în cazul îmbolnăvirilor, decontul va fi tot de 80% din valoarea tratamentului efectuat ▲
Senatorul UDMR Peter Istvan a anunţat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, că a iniţiat un proiect de lege, prin care cetăţenii afectaţi direct de lucrările de infrastructură, precum cele făcute la Autostrada Transilvania, să fie despăgubiţi de stat. Proiectul legislativ va fi depus la Senat în 3 iunie. Senatorul Istvan a declarat că această lege ar veni în ajutorul celor care locuiesc în zonele în care se fac lucrări mari de infrastructură, proiecte care afectează atât proprietăţile, cât şi sănătatea cetăţenilor. Proiectul de act normativ prevede despăgubiri financiare pentru cetăţenii ai căror proprietăţi sunt avariate din cauza utilajelor de mare tonaj, dar şi pentru cei care prezintă risc de îmbolnăvire din cauza lucrărilor. „Am găsit necesară această lege, deoarece consider că este un drept constituţional ca proprietatea fiecărui cetăţean să fie ocrotită. E foarte bine că se dezvolte infrastructura, dar dacă în urma acestui fapt cetăţenii au de suferit, statul trebuie să ia măsuri“, a declarat senatorul, precizând că proiectul nu se referă doar la lucrările în curs, ci şi la cele care vor apărea pe viitor. Despăgubiri de 80% din cheltuielile tratamentului În cazul în care acest proiect va deveni lege, persoanelor care se vor îmbolnăvi din cauza lucrărilor li se va asigura un procent de 80% din cheltuielile tratamentului. Şi în ceea ce priveşte despăgubirea proprietăţilor afectate de marile lucrări de infrastructură, decontul va fi tot de 80% din valoarea de asigurare a casei sau terenului. Senatorul UDMR a declarat că, deoarece majoritatea românilor nu şi-au asigurat proprietăţile, va propune, în acelaşi proiect legislativ, şi acordarea unei prime de asigurare a casei. Banii ar urma să fie alocaţi de la bugetul de stat, prin intermediul consiliilor locale, în urma unei evaluări făcute de o comisie formată din primar, un medic şi un reprezentant al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Potrivit proiectului de lege, rezultatele comisiei ar trebui trimise la Ministerul Transporturilor, care va lua decizia finală.