De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Persoanele cu adicţii, o prioritate a preoţilor
În perioada 16-17 octombrie, la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc o confe-rinţă dedicată pastoraţiei per-soanelor cu adicţii în Biserica Ortodoxă, la care au participat mai mulţi invitaţi din străinătate.
Manifestarea a a-dus la zi ultime-le informaţii şi strategii pastoral-misionare atât de necesare în asistenţa religioasă a oamenilor încercaţi de varietatea adic-ţiilor din societatea contempora-nă. Întâlnirea preoţilor, profesorilor şi medicilor implicaţi în programe de pastoraţie şi consiliere a persoanelor dependente de alcool sau stupefiante, dar şi de alte lucruri din lumea actuală, ce pot cauza deficienţe fizice şi psihice, a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu, sub patronajul Mitropoliei Ardealului şi în parteneriat cu Programul Naţional Antidrog al Patriarhiei Române, cu Centrul "Sfântul Nicolae" pentru Consiliere şi Recuperare a Persoanelor dependente de Alcool şi alte Droguri din Iaşi, precum şi cu Programul "Sfântul Dimitrie Basarabov" pentru Educaţie şi consiliere în Adicţii în România din Cluj-Napoca. Au fost prezenţi la Academia Teologică de la mănăstirea din munţii Făgăraş profesori de teologie, de medicină, psihiatri şi psihologi, preoţi şi asistenţi sociali. "O datorie pastorală" În debutul întâlnirii, pr. Iulian Negru, coordonatorul Programului Antidrog al Patriarhiei Române, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. "În lumina Evangheliei mântuirii, Biserica are datoria pastorală de a ajuta persoanele dependente sau robite de patimi. Totuşi, nu este suficient să fie descrise sau deplânse patimile, cu toate consecinţele lor: relele personale, familiale şi sociale pe care le a-duc, ci este nevoie de a ajuta pe cei robiţi de patimi să se elibereze sau să se vindece de răutatea lor", a transmis Întâistătătorul Bisericii noastre. Mesajul de binecuvântare al Înalt Prea-sfinţitului Laurenţiu, Mitropo-litul Ardealului, a fost transmis de consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, iar mesaje de bun venit au fost transmise şi din partea Facultăţii de Teologie din Sibiu, prin decanul acesteia, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, şi din partea Agenţiei Naţionale Antidrog, prin directorul acesteia, chestorul Sorin Oprea. În cele două zile dedicate conferinţei, partea academică a întâlnirii, în care specialiştii adunaţi la Sâmbăta de Sus au prezentat lucrări tematice, a fost completată şi de o împărtăşire a experienţelor din lucrul cu această categorie de credincioşi, precum şi de temeinicirea unor legături şi colaborări între instituţiile reprezentate.