De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Persoanele cu dizabilităţi s-au rugat la Brăila
Ziua de 9 martie reprezintă în fiecare an un prilej de sărbătoare pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Brăila, deoarece biserica în care aceştia se roagă îşi serbează ocrotitorii spirituali, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.
Cei asistaţi în cadrul acestui sfânt lăcaş de către preotul capelan Adrian Vanghele provin din comunităţile persoanelor cu deficienţe de auz şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Brăila (fundaţiile "Speranţa" şi "Trebuie", Centrul de îngrijire şi asistenţă, Centrul social "Pescăruşul"). Catedrala "Naşterea Domnului" din Brăila, situată la numai câţiva metri de Biserica "Sfinţii 40 de Mucenici", a fost gazdă a manifestărilor liturgice şi social-filantropice din ziua hramului. Aici a fost săvârşită Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa celor peste 100 de persoane cu dizabilităţi şi a numeroşilor credincioşi participanţi. La momentul potrivit, cei 40 de copii din cadrul fundaţiilor "Speranţa" şi "Trebuie" au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către chiriarhul Dunării de Jos. Sfânta Liturghie a fost prelungită prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, ambele fiind transpuse şi în limbaj mimico-gestual. La final, persoanele cu dizabilităţi au fost invitate la o agapă creştină în Cantina socială "Sfântul Nicolae şi Sfântul Vasile cel Mare", dar au fost împărţite şi peste 150 de pachete cu daruri de hrană şi mucenici. De asemenea, au fost împărţite ofrande binecuvântate şi mucenici tuturor persoanelor cu dizabilităţi din centrele de asistenţă socială, care nu au putut participa la hram. Menţionăm că manifestările dedicate Sfinţilor 40 de Mucenici au început şi anul acesta cu o săptămână înainte, prin vizite pastorale la toate centrele şi fundaţiile cu persoane cu dizabilităţi, prin spovedirea acestor credincioşi, prin susţinerea unor cateheze speciale despre post şi importanţa acestuia, precum şi prin numeroase activităţi social-filantropice.