Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Perspectivele parteneriatului dintre stat și cultele religioase, dezbătute în Capitală
Muzeul Național de Artă al României a găzduit miercuri, 10 aprilie 2024, o întâlnire a reprezentanților statului român cu reprezentanții cultelor religioase recunoscute din România. La eveniment a luat parte și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul întrunirii au fost abordate teme privitoare la viața religioasă din România și la consolidarea parteneriatului dintre statul român și cultele recunoscute.
Evenimentul a fost moderat de Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte, care, în deschiderea primei sesiuni, a prezentat agenda reuniunii, evidențiind, pentru început, schimbările legislative recente operate la inițiativa Guvernului și a Parlamentului României în domeniul vieții religioase. „Dorim să prezentăm o dimensiune nouă pe care Secretariatul de Stat pentru Culte și-o va asuma în două etape. În primul rând, este vorba de un parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a ne fi prezentate liniile de finanțare deja negociate pe fonduri europene, precum și implicarea pe care noi, ca instituție, o putem avea în accesarea fondurilor de către cultele din România. De asemenea, ministrul muncii și solidarității sociale va vorbi despre modul în care statul român poate sprijini, prin acest minister, cultele din România în dimensiunea socială. Am propus și o Zi a libertății religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești. Ne dorim o zi care să aibă legătură cu viața postdecembristă a cultelor din România, o zi a consensului, a mărturiei comune, în care să putem așeza în cadre firești parteneriatul dintre stat și culte. Secretariatul de Stat pentru Culte propune data de 16 mai, în amintirea zilei de 16 mai 2000 când, pentru prima dată, cultele din România s-au așezat la masă și au semnat împreună Declarația pentru integrarea României în Uniunea Europeană, document care vorbește despre rolul pe care credința îl are în integrarea europeană a țării noastre”, a adăugat secretarul de stat pentru Culte.
În continuare, a luat cuvântul Teodora Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a vorbit despre accesarea fondurilor europene și despre proiectele adresate cultelor, răspunzând totodată întrebărilor referitoare la acest subiect.
A urmat prezentarea unor date privind rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor 2021/2022. Cu acest prilej, un reprezentant al Institutului Național de Statistică a expus în mod deosebit structura confesională a populației rezidente din țara noastră.
Sesiunea de dezbatere a continuat cu discursul Simonei Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, care a prezentat mai multe aspecte valoroase privind parteneriatul dintre stat și culte în domeniul asistenței sociale.
Prima parte a întrunirii s-a încheiat cu o serie de intervenții ale reprezentanților cultelor, care și-au expus punctele de vedere cu privire la subiectele abordate anterior și au clarificat, împreună cu reprezentanții statului, numeroase chestiuni.
A doua parte a întâlnirii a fost dedicată mesajelor transmise de reprezentanții statului și de cei ai cultelor religioase.
Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, și-a exprimat recunoștința pentru organizarea și desfășurarea unui astfel de eveniment ce reunește „cei mai importanți actori ai binelui comun din cadrul societății civile, care pun nevoile omului în mijlocul tuturor preocupărilor”: „Am convingerea că prin instituțiile abilitate, în mod special prin Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuși să diversificăm modalitățile prin care Guvernul va sprijini activitatea cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o măsură și mai mare potențialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical și educațional. În plus, există oportunități concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce privește asistența persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”.
Și președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, a adresat un cuvânt, evidențiind faptul că, mai ales în vremurile dificile, credința este cea care oferă forță unui popor: „Oamenii au nevoie de speranță și nu este o întâmplare faptul că Biserica, cultele religioase, ca de altfel și Armata, se află în topul încrederii publice. Oamenii au nevoie de repere, sprijin și tradiție, pentru a-și păstra spiritul care ne definește ca neam. Statul român a susținut și va continua să susțină cultele religioase, întrucât ele au obiective comune: ne unește dorința de armonie socială, dar ne unesc și respectul față de legea civilă, cinstea, întrajutorarea și demnitatea umană. Neutralitatea statului în raport cu diferitele culte nu înseamnă absența dialogului sau a sprijinului. Proporțional cu nevoile fiecărui cult, statul trebuie să ofere sprijin. Viziunea mea este că sprijinim de fapt oameni și instituții care ajută oameni. Statul trebuie să faciliteze înclinația naturală a cultelor pentru asistența socială. Ne bucurăm că putem împărți această responsabilitate cu Bisericile, cultele și organizațiile neguvernamentale create sau inspirate de cultele religioase”.
Un ultim mesaj al reprezentanților statului român a fost transmis de deputatul Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a scos în evidență provocările serioase create de declinul demografic în care se află țara noastră, potrivit datelor celui mai recent recensământ, dar și de criza morală generalizată: „În acest moment, aproape peste tot sunt relativizate valorile creștine. Pe termen mediu și lung, acest lucru presupune și agravarea acestei crize. De aceea, cred că susținerea valorilor creștine de către politicieni, formațiuni politice și instituții ale statului român reprezintă o chestiune vitală atât pentru români, cât și pentru maghiari și pentru toți cei care cred în valorile tradiționale iudeo-creștine”.
În partea finală a reuniunii, fiecare dintre reprezentanții cultelor religioase din România a transmis câte un mesaj, prilej cu care au fost aduse în lumină reușitele colaborării dintre stat și culte, dar și perspectivele de viitor ale acestui parteneriat. Primul cuvânt, intitulat „Cooperarea dintre Stat și Culte în folosul societății”, a fost rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.