Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Peste 54.000 de vizitatori la Palatul Patriarhiei
În cel de-al doilea an de la redeschiderea sa în urma amplelor lucrări de restaurare, consolidare și protecție, finalizate la sfârşitul anului 2015, au trecut pragul Palatului Patriarhiei peste 54.000 de vizitatori, provenind din diverse colțuri ale lumii, din peste 50 de țări.
Grupurile de turiști și pelerini care au venit pe Colina Bucuriei au vizitat Palatul Patriarhiei, s-au închinat și au înălțat rugăciuni sfinților ale căror moaște se păstrează în Catedrala Patriarhală: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena, și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Dintre grupurile de pelerini străini primiți la palat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, menționăm pe cel sosit din Elveția, format din 20 de persoane și condus de către Franz Schüle. Domnia sa a sprijinit la începutul anilor ’90 realizarea Tipografiei de la Iași a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
De asemenea, amintim grupul de pelerini din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient (Cipru, Egipt, Liban, Iordania și Palestina), aflat în țara noastră în cadrul unui pelerinaj efectuat prin BASILICA Travel la mănăstirile din București, Valea Prahovei, nordul Moldovei și Bucovina. Grupul a fost însoțit de Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum. Un alt grup de pelerini străini pe care îl amintim este cel din localitatea Pisa, Italia, grup însoțit de Excelența Sa, Episcopul Filippini Roberto di Pescia. De pe continentul african au ajuns la Palatul Patriarhiei membrii delegației Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi. Aceştia au sosit la București din țări precum Kenya, Uganda, Burundi, Rwanda, Tanzania și Malawi pentru a participa la Iași, în perioada 1-4 septembrie 2017, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. Pe la palat a trecut și delegația ierarhilor care au participat la Întâlnirea Europeană a tinerilor din Biserica Armeană, un eveniment ce s-a desfășurat la București și Suceava în perioada 9-14 august 2017.
Din Republica Moldova au sosit pe Dealul Patriarhiei în vara și toamna anului 2017 mai multe persoane care au beneficiat de programul „Cunoaște-ți țara”, inițiat de Coaliția de organizații „Acțiunea 2012” și având ca scop familiarizarea basarabenilor cu locurile deosebite din România.
Faptul că vizitele de la Palatul Patriarhiei nu au numai un caracter duhovnicesc, ci și unul cultural-educativ este relevat prin aceea că printre turiști s-au numărat mai multe grupuri de elevi care au vizitat edificiul în cadrul programului educațional „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Pentru a pune în practică ceea ce au învățat în cadrul cursurilor teoretice, au sosit pe Dealul Patriarhiei mai mulți studenți din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, dar și din cadrul Facultății de Geografie a Universității București, specializarea Geografia Turismului.
Cu prilejul Zilei internaționale a copilului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la palat vizita a 100 de elevi din județele Prahova și Cluj. În cadrul vizitei, Preafericirea Sa a adresat tinerilor câteva cuvinte, le-a dăruit reviste pentru copii, câte un volum despre istoricul Palatului Patriarhiei şi câteva dulciuri.
Palatul Patriarhiei a fost vizitat în anul 2017 și de către elevi din străinătate, sosiți în țara noastră prin intermediul programului de schimb de experiență Erasmus. Menționăm aici grupul format din elevi și profesori din mai multe țări europene, participanţi în cadrul proiectului „Theatre Unites Europe”, organizat de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.
În luna martie a anului trecut, clădirea Palatului Patriarhiei a avut onoarea de a-l avea ca oaspete pe Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, aflat într-o vizită oficială în România. Alteța Sa Regală a fost primit în mod oficial de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mai apoi, în luna mai, a avut loc la palat vizita Comisarului European pentru Politici Regionale, doamna Corina Crețu. Domnia sa a apreciat lucrările efectuate în cadrul proiectului „Lucrări de restaurare, consolidare și protecție a monumentului Palatul Patriarhiei București” derulat efectiv în perioada 1 martie 2014 - 28 decembrie 2015 și finanțat din fonduri structurale în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Tot în decursul anului 2017, printre ambasadorii români care au sosit la Palatul Patriarhiei se numără ES dna Daniela Brândușa Băzăvan, Ambasadorul României în Regatul Maroc, și ES dl Liviu-Petru Zapîrțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, aflați în țara noastră cu prilejul „Reuniunii anuale a Diplomaţiei Române”, iar dintre cei străini îi amintim pe ES dl José Arturo Trejo Nava, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite Mexicane în România, și pe ES dna Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei în România.
Vizita echipei emisiunii „5 minute de istorie”, care a filmat pe Colina Bucuriei un material despre vrednicul de pomenire Miron Cristea, primul patriarh român, este un alt moment important ce a avut loc la Palatul Patriarhiei.
Evenimentele derulate în cadrul anului 2017 la Palatul Patriarhiei au stat sub egida Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi a Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Primul din seria acestor evenimente îl reprezintă sesiunea de comunicări științifice organizată de către Patriarhia Română împreună cu Academia Română, în data de 24 ianuarie 2017, în contextul împlinirii a 158 ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul a avut loc în spațiul construit pe locul fostei clădiri a Adunării Deputaților, în care Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, a fost ales şi ca domnitor al Țării Românești.
Dintre evenimentele pastoral-misionare prezidate la palat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, amintim: ședința anuală a Adunării Naționale Bisericești, Sinaxa monahală a Arhiepiscopiei Bucureştilor, conferințele semestriale de primăvară și de toamnă ale clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Bucureștilor, iar dintre evenimentele social-filantropice desfășurate aici, îl menționăm pe cel în cadrul căruia Preafericirea Sa a oferit dispozitive medicale de uz pediatric pentru 20 de unităţi medicale din țară.
Palatul Patriarhiei a găzduit anul trecut mai multe evenimente cultural-artistice, precum piesa de teatru „Mărturisitorii”, în regia lui Marian Ciripan, pusă în scenă de Compania de teatru „Civic Art”, sau piesa de teatru creștin „Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste”, având în distribuție actori consacrați ai teatrului românesc precum Ana Calciu, Bogdan Iacob, Tomi Cristin și Damian Victor Oancea. În spaţiul oferit de Sala Europa Christiana au fost organizate mai multe expoziții temporare: „Mărturii fotografice din vremea Patriarhului Justinian”, realizată de „Ziarul Lumina”; expoziția de fotografii din cadrul proiectului „Temple și sinagogi din România: Patrimoniu evreiesc, național și universal”, organizată de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER-CM), și expoziția personală de icoane a pictorului Marius Ciprian Ghinescu, câștigătorul marelui premiu al Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”.
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” s-au desfășurat mai multe conferințe și simpozioane: Conferința „Contribuția iei românești la patrimoniul cultural european”, organizată de Asociația „Credință și demnitate”, Congresul internațional de teologie: Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine, Conferinţa națională „Unitate dogmatică şi specific național în pictura bisericească”, dar și Simpozionul „Temple și sinagogi din România: sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare”, organizat de FCER-CM în parteneriat cu Patriarhia Română, sub egida Guvernului României - Secretariatul de Stat pentru Culte.
Evenimentele prilejuite anul trecut de hramul Catedralei Patriarhale, „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor”, au implicat Palatul Patriarhiei prin găzduirea în incinta sa a activităților Congresului Internațional de Teologie „Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuție, rezistență şi mărturisire”, desfășurat în perioada 23-29 octombrie, ale celei de-a X-a ediții a Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, precum și ale ședinței solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La ultimele două evenimente amintite au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, cu Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, cu Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, precum și cu alți ierarhi din cadrul Bisericilor Ortodoxe surori care au avut de suferit în vremea comunismului.
Evenimentele finalului de an 2017 la Palatul Patriarhiei au fost dedicate sărbătorilor de iarnă, incluzând aici Concertul tradițional de colinde Răsăritul cel de Sus, al Corului Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și al Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale și spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, ambele susținute în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului a adus la palat mai multe cete de colindători care au binevestit Nașterea Domnului. Remarcăm printre primii colindători din acest an corul bărbătesc din Finteuşul Mare, județul Maramureș.
Amintim apoi grupul de copii „Theotokos”, din Alba Iulia, grupul „Glasul străbunilor” din localitatea Jijila, județul Tulcea, dar și Ansamblul folcloric „Opincuța” din Chișinău.
Pe parcursul vizitei pe Colina Bucuriei, turiștii au fost însoțiți de ghizii Ansamblului Patriarhal, care i-au îndrumat în descoperirea istoricului clădirii și a rolului ei deosebit în viața religioasă și politică a României, prezentându-le totodată informații despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul Palatului Patriarhiei funcționează și un punct de informare turistică, unde turiștii primesc pliante și informaţii despre principalele obiective turistice și hărți ale Bucureștiului.
Palatul Patriarhiei își păstrează porțile deschise și în anul 2018, an în care România va sărbători împlinirea unui secol de la Marea Unire.