De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Peste 90% din producţie merge la export
România devine o piaţă din ce în ce mai interesantă pentru industria bio, însă, deocamdată, doar ca sursă de materii prime, şi nu ca industrie de procesare, au declarat reprezentanţii companiilor româneşti prezente la Biofach 2011, organizat la Nurenberg, Germania, cel mai mare târg de profil din lume.
La ora actuală, România exportă majoritatea produselor sale ecologice, în proporţie de peste 90%, de la miere la ulei, produse oleaginose şi fructe, către ţări din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinaţii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice. "Din produsele noastre, mierea vrac şi fructele merg în proporţie de 99% la export. Germania este una dintre principalele pieţe, tocmai de aceea suntem aici. Sigur că exportăm miere şi la borcane mici, dar foarte puţin, şi asta pentru Italia şi Spania, unde sunt comunicaţiile româneşti. Cred că pentru a dezvolta industria de procesare ar trebui date subvenţii pe produs finit, la kilogram sau tonă", a spus Dorin Dogar, director general Apiprodex şi Ecofruct, ambele din Târgu Mureş. Printre produsele româneşti ecologice, uleiul de rapiţă şi florea-soarelui, procesat, este la mare căutare în special în Germania şi Italia. "Noi exportăm circa 90% din produse, seminţe, dar mai ales ulei presat la rece, de rapiţă şi floarea-soarelui. În 2010, am exportat în Germania, Italia şi Olanda, în special, exportul depăşind cinci milioane de euro", a explicat Adam Liuta, director general al BioDam Tulcea. România beneficiază de unul dintre cele mai fertile şi ecologice terenuri Exporturile de produse bio din România au crescut în 2010, atingând un nivel record, de 100 milioane de euro, comparativ cu 2009, dar potenţialul este imens. Specialiştii spun că România beneficiază de unul dintre cele mai fertile şi ecologice terenuri din Europa. De asemenea, există circa 3 milioane de hectare de teren necultivat şi 2 milioane de ferme mici, de subzistenţă, pentru care conversia în companii bio ar putea face din România, dacă statul va sprijini cu subvenţii producţia şi procesarea, unul dintre marii producători pe plan mondial. Agricultura ecologică la nivel global nu este deloc un domeniu de nişă, europenii, de exemplu, consumând în 2008 alimente bio în valoare de circa 18 miliarde de euro. Cele mai importante pieţe sunt Germania, cu o creştere pe primul semestru din 2009 de 10%, Franţa, care are 300 de noi exploataţii agricole bio în fiecare lună, Italia, cu o piaţă de 2,35 miliarde de euro în 2009, şi Marea Britanie, cu o cifră de afaceri pe piaţa bio de 2 miliarde de euro, anul trecut.