Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Piatra de temelie pentru o noua biserică mănăstirească în Bucovina
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit joi, 20 iulie, piatra de temelie pentru noua biserică a așezământului monahal cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Dorna Candrenilor, județul Suceava.
La ceas de Vecernie, ierarhul a fost întâmpinat în frumosul ținut numit de localnici „Țara Dornelor” în sunet de bucium, cu flori, de către membri ai Ansamblului folcloric „Plai Bucovinean” Dorna Candrenilor, dar și cu pâine și sare, potrivit obiceiului. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit apoi slujba de sfințire a locului pe care va fi ridicată biserica mare a mănăstirii, construcție a cărei arhitectură este inspirată din ctitoriile ștefaniene.
Din sobor au făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor eparhiei și starețul Mănăstirii Putna, pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, arhim. Valerian Radu, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, precum și slujitori ai sfintelor altare ale parohiilor și mănăstirilor din împrejurimi.
Veniți în acest tărâm de basm al Bucovinei pentru a se bucura de binecuvântarea arhierească, credincioșii prezenți la slujbă s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor ca prin împreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu să se ridice cât mai grabnic lăcașul de rugăciune. La final, părintele protoiereu Aurel Goraș le-a vorbit celor prezenți despre primele file ale istoriei acestui așezământ.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a remarcat faptul că viitoarea biserică, așezată sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie, se bucură de binecuvântarea lui Dumnezeu, precum odinioară Templul lui Solomon în Vechiul Testament.
„Dacă ați citit Sfânta Scriptură, ați putut constata că Dumnezeu în Vechiul Testament a avut nevoie de astfel de profeți, prin care și-a transmis mesajul Său. Dar în Noul Testament, odată cu Ioan Botezătorul, care reprezintă puntea dintre cele două Testamente, Mântuitorul Iisus Hristos Îi alege pe cei doisprezece ucenici, prin care încearcă să aducă în atenția lumii mesajul împărăției lui Dumnezeu, care se dorea mai întâi să fie instaurată prin împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu în inimile oamenilor”, a spus ierarhul.
Protosinghelul Artemie Drăgan, starețul Mănăstirii „Sfântul Ilie”-Dorna Candrenilor, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare și pentru grija și dragostea pe care le poartă așezământului monahal, dăruindu-i, din partea obștii, o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul.