De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pictura bisericii din Tohanu Nou, județul Brașov, a fost resfințită
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a resfințit pictura Bisericii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Parohia Tohanu Nou, județul Brașov. În aceeași zi, ierarhul a vizitat biserica Parohiei Vulcan, județul Brașov, unde pictura interioară se află în restaurare.
Comunitatea de credincioși din Tohanu Nou a primit binecuvântare arhierească în Duminica Lăsatului sec de carne, când IPS Mitropolit Laurențiu a liturghisit în biserica parohială și a resfințit pictura lăcașului de cult monument istoric, după ample lucrări de restaurare. În sobor s-au aflat slujitori ai sfintelor altare din comunități ale Protopopiatului Bran-Zărnești, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” al Operei Brașov, informează Mitropolia Ardealului.
Cuvântul de învățătură al ierarhului a avut ca temă „Înfricoşătoarea Judecată de apoi”, ierarhul explicând Evanghelia citită în această duminică.
„Judecata de apoi este foarte importantă şi trebuie să veghem la ea. Sufletul fiecăruia dintre noi va trece prin Judecata particulară, pe care Sfinţii Părinţi o aseamănă cu trecerea prin nişte vămi. La fiecare vamă ni se cere socoteală pentru un păcat. Sufletele vor fi aşezate în două stări: Rai sau iad. La sfârşitul lumii, la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, El va judeca din nou, prin glasul lui Dumnezeu din om, prin glasul conştiinţei. Nu este altceva conştiinţa decât conlucrarea noastră cu Dumnezeu. Conştiinţa noastră ne spune când facem o faptă că este bună sau rea, pentru că ne raportăm la Binele absolut, la Dumnezeu, sau spre binele trecător, spre ceea ce duce pe calea pierzării. Criteriul Judecăţii de apoi este dreptatea, dar Judecătorul ia în socoteală nu vrednicia personală, omenească, ci fapta noastră”, a spus ierarhul.
Distincții pentru comunitate
Preotul paroh Ștefan Spîrchez a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit pentru binecuvântarea adusă în comunitatea din Tohanu Nou, a prezentat principalele etape ale lucrărilor de restaurare și i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.
Preotul Ștefan Spîrchez a fost distins cu Ordinul cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, aceeași distincție fiind oferită de ierarh și pictorului restaurator Mihail Bîrhală. Toți binefăcătorii au primit diplome de apreciere din partea ierarhului.
În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a vizitat Parohia Vulcan pentru a vedea stadiul lucrărilor de restaurare a picturii la biserica din localitate.