În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pictura Bisericii „Sfinţii Arhangheli” din Tălmaciu, judeţul Sibiu, a fost sfinţită
Duminica a 5-a după Rusalii a adus bucurie duhovnicească în comunitatea oraşului Tălmaciu din judeţul Sibiu. În această zi, pictura Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraş a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Comunitatea de credincioşi din oraşul sibian Tălmaciu a primit binecuvântarea celor doi ierarhi, cu prilejul slujbei de sfinţire a picturii Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţiile teologice ale picturii unei biserici.
„Toată iconografia aceasta respectă un program, o ordine. Întâi de toate, nu se pictează după inspiraţia unui pictor. Fiecare pictor poate să-şi imagineze cumva, să picteze ceva din natură, să picteze chipuri, să creeze cum vrea, însă pictorul bisericesc este obligat să exprime sfinţenia, nu chipul omenesc al unui sfânt, ci chipul îndumnezeit care exprimă harul lui Dumnezeu lucrător în oameni”, a subliniat ierarhul.
După slujba de sfinţire, cei doi ierarhi şi soborul de preoţi şi diaconi au săvârşit Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Părinte Episcop Visarion, care a evidenţiat principalele învăţături ale Evangheliei din această duminică.
„Învăţăm în Evanghelia de astăzi să fim pururea mulţumitori, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru cele bune şi pentru cele rele, pentru încercările vieţii noastre pe care le trimite ca să ne înnoiască credinţa şi în acelaşi timp să ne fortifice voinţa noastră, ca să putem înţelege cuvântul Evangheliei, să fim nu doar ascultători ai cuvântului evanghelic, ci să fim împlinitori din belşug ai lui”, a spus ierarhul.
La final, preotul paroh Ilie Ardelean a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere a activităţii pastorale şi administrative. De asemenea, binefăcătorii lăcaşului de cult au primit diplome de apreciere din partea IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu.