Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Pictura noii biserici de la Păltiniș a fost sfințită
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfințit la praznicul Bunei Vestiri pictura interioară a noii biserici a Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din stațiunea montană Păltiniș, județul Sibiu. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și l-a hirotesit arhimandrit pe starețul Valeriu Luca.
Credincioșii din localitățile învecinate cu stațiunea montană Păltiniș, alături de mulți pelerini, au participat la slujba de sfințire a picturii și la Sfânta Liturghie arhierească, informează Mitropolia Ardealului.
Despre praznicul Bunei Vestiri și semnificațiile acesteia, credincioșii prezenți au aflat mai multe din cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurențiu.
„Fecioara Maria era la templu când a fost vestită de înger, a fost anunțată de îngerul Gavriil că Dumnezeu va împlini cu ea o lucrare pe care ea n-a înțeles-o de la început și n-a putut s-o înțeleagă decât lăsând pe Dumnezeu s-o lămurească, s-o lumineze. Îngerul a venit la Maica Preacurată și s-a închinat ei rostind aceste cuvinte de laudă: «Bucură-te, cea plină de Dar, Domnul este cu tine». Imaginați-vă cum a primit Fecioara acest gest de la înger. Îngerul se pleacă în fața unei creaturi. Îngerul Domnului îi aduce cinstire, fiind primul care aduce această cinstire Maicii Domnului. Înainte de a fi Maica lui Hristos, s-a închinat ei și a adus această vestire bună”, a subliniat ierarhul.
Starețul așezământului monahal de la Păltiniș a fost hirotesit arhimandrit la finalul Sfintei Liturghii, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea sa la acest rang monahal, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Arhimandritul Valeriu Luca i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea arhierească și a prezentat lucrările de înnoire a schitului, derulate în ultima perioadă cu ajutorul multor binefăcători.
La final, Părintele Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană” lui Ioan Bucșă pentru ajutorul oferit la lucrările de la noua biserică a schitului. Ordinul „Anastasia Șaguna” a fost acordat Adrianei Bucșă și maicii Sebastiana. Binefăcătorii așezământului au primit diploma de apreciere.