De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Pictură pe sticlă şi acţiuni de ecologizare
Un grup de elevi de la şcolile din Moisei, Vişeu de Sus, Borşa, Săcel, Petrova şi Repedea a participat vara aceasta, alături de profesorii lor de religie, la prima ediţie a Taberei de vară şi de pictură "Sfântul Sava Brancovici".
Tabăra s-a desfăşurat la Mănăstirea Moisei, aflată sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, un loc mirific, binecuvântat de Dumnezeu, datorită bunăvoinţei şi amabilităţii părintelui stareţ Teofil Pop. Aici tinerii s-au iniţiat în taina îmbinării culorilor şi a icoanelor pe sticlă. Respect pentru valorile româneşti şi cultivarea virtuţilor creştine În secolele XVII-XVIII la Mănăstirea Moisei a funcţionat o şcoală de iconari, iar iniţiatorii acestei tabere, stareţul Teofil Pop şi profesorul de religie Emilian Moldovan, au dorit să reînvie această artă sacră în sufletele copiilor. Prin această tabără de pictură, Biserica şi Şcoala şi-au dat mâna pentru a-L redescoperi pe Hristos tinerei generaţii şi de a le insufla dragostea pentru frumos, respectul pentru valorile tradiţionale româneşti şi cultivarea virtuţilor creştine spre creşterea lor spirituală. Într-un cadru organizat, plăcut şi liniştit, într-o atmosferă destinsă de vacanţă, elevii îndrumaţi de dascălii lor (Moldovan Emilian, Hapca Axenia, Moldovan Raluca, Coman Ritta, Tomoiaga Alin, Maris Violeta, Kondrei Marisca şi Chira Maria) au avut fericita ocazie de a lega noi prietenii, de a se îmbogăţi sufleteşte şi de a dobândi reale virtuţi creştine. Au avut parte şi de diverse activităţi recreative, învăţând să creeze zgărdane, brăţara prieteniei. Au participat la o acţiune de ecologizare în apropierea mănăstirii, iar în ultima seară au cântat şi s-au bucurat în jurul unui foc de tabără. Au învăţat ce înseamnă respectul reciproc, iubirea faţă de aproapele şi faţă de Dumnezeu prin icoanele pe care le-au creat cu mâna lor, prin rugăciunile pe care le-au înălţat în timpul sfintelor slujbe la care au participat zilnic şi prin Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei pe care le-au primit. La festivitatea de încheiere a acestei tabere, prin icoanele pictate de copii şi sfinţite de către gazda evenimentului, părintele stareţ Teofil Pop, aceştia au dus bucurie şi binecuvântare la casele şi în familiile lor.