În capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost săvârşită luni, 13 septembrie, slujba de pomenire a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, la patru ani de la trecerea sa
Poetul Mihai Eminescu, pomenit la 162 de ani de la naştere
Zilele acestea, la împlinirea a 162 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, au avut loc mai multe evenimente menite să-l comemoreze pe cel mai mare poet al României. Au fost organizate evenimente culturale, dar şi comemorări religioase la care au participat preoţi, oameni de cultură sau iubitori ai operei acestuia. La Cimitirul Bellu a avut loc ieri o slujbă de pomenire săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cei care au participat la aceste evenimente au demonstrat că "luceafărul poeziei româneşti" rămâne viu în memoria colectivă pentru totdeauna atât prin patriotismul deosebit de care a dat dovadă, cât mai ales prin opera sa. La Cimitirul Bellu, acolo unde "poetul nepereche" îşi doarme somnul de veci, academicieni, profesori, actori, oameni de cultură, dar şi un număr impresionant de bucureşteni au venit pentru a aduce un omagiu şi a depune o floare la mormânt şi pentru a aprinde o lumânare celui care ne farmecă şi acum prin versurile sale. Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Parastasul, iar la final a vorbit celor prezenţi despre Mihai Eminescu. Preasfinţia Sa a evocat viaţa şi personalitatea poetului, subliniind totodată şi latura religioasă a poetului şi a operei sale, vorbind despre sentimentul religios ce reiese din mai multe poezii ale sale. "Eminescu a fost în genialitatea sa de o modestie greu de întâlnit în lumea contemporană, conştient de darurile cu care a fost înzestrat, atrăgea totuşi atenţia tuturor ca nimănui să nu îi abată prin minte că este un geniu. El a plecat dintre noi în taină, lăsând următoarele ultime versuri: Până ce mor, Pleacă-te îngere, La trista-mi plângere, Plină de-amor. Nu e păcat, Ca să se lepede, Clipa cea repede, Ce ni s-a dat? Stele-n cer... Până nu mor, până nu mor...", a arătat Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul. La finalul slujbei religioase, mai mulţi profesori şi iubitori ai poetului au rostit scurte alocuţiuni în care au evocat patriotismul poetului sau opera acestuia. Pe lângă manifestări religioase, în ţară au avut loc zilele acestea şi mai multe manifestări culturale. Astfel, la Iaşi, poetul a fost omagiat de către Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române - filiala Iaşi. Seara culturală a fost intitulată "Eminescu şi Iaşii", evenimentul având loc în sala de festivităţi a Şcolii "Varlaam Mitropolitul" din Iaşi. Cu acest prilej, muzeograful Olga Rusu de la Casa "Vasile Pogor" a Muzeului Literaturii Române din Iaşi a prezentat un documentar video realizat de Octav Minar în anul 1914 şi prezentat la Ateneul Român din Bucureşti pe 31 ianuarie 1915. Documentarul a cuprins imagini cu Mihai Eminescu, Veronica Micle şi Ion Creangă. De asemenea, la Aşezământul social-filantropic "Sfântul Nicolae" al Parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Vorona, Protopopiatul Botoşani, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat sâmbătă, 14 ianuarie. Evenimentele au început cu slujba Parastasului pentru poet şi pentru familia sa.