Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Pomenire a mărturisitorilor ortodocși la Mănăstirea Cernica
Participanții la Congresul Internațional de Teologie „Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuție, rezistență și mărturisire” au participat ieri la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Cernica de lângă București. De asemenea, delegații străini au vizitat miercuri două locașuri de cult bucureștene care au avut de suferit în perioada de tristă amintire: Biserica „Sfântul Ioan”-Piață și Mănăstirea Radu Vodă.
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Mănăstirea Cernica de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București; pr. Tomasz Stempa (Biserica Ortodoxă a Poloniei); pr. Kiril Sinev (Patriarhia Bulgară); pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea; pr. consilier patriarhal Florin Marica și slujitori ai Mănăstirii Cernica. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, părintele decan Ștefan Buchiu a vorbit despre viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și exemplul mărturisitorilor din perioada comunistă.
După Sfânta Liturghie, în fața mormântului părintelui Dumitru Stăniloae din cimtiriul mănăstirii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului. În continuare, în sala de conferințe a Mănăstirii Cernica, pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea a susținut o prezentare despre mărturisitorii ce își dorm somnul de veci în cimitirul așezământului monahal.
Miercuri, cea de-a doua zi de comunicări a Congresului Internațional de Teologie desfășurat la Palatul Patriarhiei s-a încheiat cu vizitarea de către invitații străini a Bisericii „Sfântul Ioan”-Piață și a Mănăstirii Radu Vodă. În biserica translată 24 de metri în spatele blocurilor de la intersecția bulevardelor I.C. Brătianu și Corneliu Coposu, oaspeții străini au fost întâmpinați de preoții slujitori, părintele paroh Anatolii Scurtu oferindu-le numeroase detalii de ordin istoric, iconografic și arhitectural. La Mănăstirea Radu Vodă, invitații din străinătate au avut ocazia să cinstească părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și să viziteze mormântul Patriarhului Justinian Marina. Ieromonahul Hrisant (Alexandru Bache), ghidul mănăstirii, a făcut grupului de vizitatori o incursiune în istoria multiseculară a mănăstirii, accentuând rolul decisiv al Patriarhului Justinian Marina pentru renașterea vieții de rugăciune din acest loc.