Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Pomenirea Arhiepiscopului Justinian la Mănăstirea Rohia
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a fost pomenit miercuri, 30 octombrie, la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia, județul Maramureș, la împlinirea a trei ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Pomenirea ierarhului a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Episcop-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul bizantin „Theologos” al eparhiei, dirijat de arhidiaconul Adrian Dobreanu. La slujbă au fost prezenţi numeroşi preoţi, monahi şi monahii, stareţi şi stareţe, credincioşi din satele lăpuşene şi din judeţele vecine, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul ecteniei pentru morţi, a fost pomenit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian. La sfârşitul sfintei slujbe a fost lansat volumul „Pastorale” de vrednicul de pomenire ierarh, care cuprinde pastoralele la Învierea Domnului şi la Naşterea Domnului scrise în cei 26 de ani, cât a fost Întâistătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit celor prezenţi despre viaţa pilduitoare a vrednicului de pomenire ierarh, începând cu venirea acestuia la Mănăstirea Rohia, în anul 1941.
„Să privim cu luare aminte cum şi-a trăit viaţa, cum L-a slujit pe Dumnezeu, cum a stat de strajă în această vatră duhovnicească, care atunci era un modest schit, dar loc ales de Dumnezeu pentru mântuirea poporului Său, cum a slujit Biserica 30 de ani ca stareţ aici, 17 ani ca Episcop-vicar la Cluj şi 26 de ani ca Arhipăstor al Maramureşului şi Sătmarului, din care 22 i-am parcurs împreună, trăgând la fel, nici unul mai tare şi altul mai încet, nici concurându-ne, ci completându-ne, preţuindu-ne, iubindu-ne şi îmbogăţindu-ne şi bucurându-ne reciproc de ceea ce Dumnezeu a hotărât să împlinim şi de ceea ce putem să facem pentru poporul lui Dumnezeu şi preoţimea binecuvântată”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.
Ierarhul a mai amintit că după trecerea la Domnul a predecesorului său a fost înfiinţată Fundaţia „Justinian Arhiepiscopul”, care moşteneşte opera culturală şi spirituală a vrednicului de pomenire ierarh. De asemenea, au primit numele „Justinian Arhiepiscopul” Departamentul de Teologie Ortodoxă, biblioteca Mănăstirii Rohia, Sala bizantină din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi Sala de consiliu de la sediul episcopiei. În Anul omagial al satului românesc s-au instituit două distincţii, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. De asemenea, pentru a pune în valoare opera şi moştenirea culturală şi duhovnicească a ierarhului, va fi înfiinţat un muzeu care îi va purta numele și care va fi amenajat în turnul-tezaur al Mănăstirii Rohia.
După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat slujba Parastasului la mormântul Arhiepiscopului de lângă poarta Mănăstirii Rohia. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, şi un mare sobor de preoţi au oficiat slujba de pomenire, în prezenţa Permanenţei eparhiale, a unei mulţimi de clerici şi credincioşi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi din alte eparhii.