În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea Arhiepiscopului Teofil Herineanu la Catedrala Mitropolitană
Arhiepiscopul Teofil Herineanu a fost pomenit duminică, 6 noiembrie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la 30 de ani de la trecerea sa la Domnul.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, iar la final a fost săvârşită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, cel care a condus Eparhia Clujului între anii 1957 și 1992.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au slujit Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la efemeritatea vieții.
„Viața noastră pe pământ este trecătoare, dar să nu ne întristăm, pentru că viața cea adevărată este cea care ne așteaptă dincolo, în Împărăția cerurilor. Pentru aceasta, însă, trebuie să fim pregătiți și să viețuim frumos încă din lumea aceasta”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de arhierei, preoți și diaconi s-au rugat pentru odihna sufletului Arhiepiscopului Teofil, apoi, la mormântul acestuia din cripta ierarhilor de la demisolul catedralei, s-a rostit o ectenie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. Membrii coralei și dirijorul au fost felicitați cu prilejul împlinirii a 100 de ani de când, la inițiativa Episcopului Nicolae Ivan, a fost înfiinţat corul catedralei clujene.
Arhiepiscopul Teofil Herineanu a rămas în amintirea clericilor și credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor și rugător, care și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și ajutorării sărmanilor.
„Două virtuți mari au strălucit în viața acestui slujitor al lui Dumnezeu. Pe de o parte, era omul rugăciunii, mai rugător decât noi, iar pe de altă parte, era omul milosteniei. Când își lua salariul, sărmanii din Cluj-Napoca stăteau la rând pentru a-și primi ajutorul de la Arhiepiscopul Teofil Herineanu”, a rostit în cuvântul său IPS Mitropolit Andrei.