La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Pomenirea basarabenilor deportați în Siberia şi Kazahstan
Marți, 13 iunie, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena”, din satul Corlăteni, raionul Râşcani, un Parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.
Clericii Episcopiei de Bălți au depus în aceeași zi flori la monumentul ridicat în faţa Gării feroviare din Bălţi în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.
Preasfințitul Părinte Antonie, în cuvântul său, a adus un omagiu celor deportați și a menționat că un fel de deportare este și atunci când se lucrează perfid la dezbinarea și învrăjbirea celor de un neam. Ierarhul a îndemnat la rugăciune pentru ca Bunul Dumnezeu să nu mai îngăduie așa suferințe pe pământul nostru când oameni nevinovați sunt ridicați de la casele lor și duși în pământ străin de unde mulți nu s-au mai întors.
În perioada 7 iunie - 6 iulie 2023, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău organizează Turneul memoriei cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, un spectacol comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice, transmite Ministerul Culturii din Republica Moldova.
La data de 12 iunie 2023 s-au împlinit 82 de ani de la primul val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (12-13 iunie 1941, ora 2:30), când zeci de mii de oameni, fără a avea vreo vină, au fost ridicaţi, în mod feroce, de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors. Oamenii au fost transportaţi în Siberia în vagoane pentru marfă. Astfel, în 1941, din Basarabia spre Siberia au pornit 1.271 de vagoane cu deportaţi: 133 de vagoane din staţia Bălţi, 73 de vagoane din staţia Floreşti, 83 de vagoane din staţia Ocniţa, 340 de vagoane din staţia Cernăuţi, 40 de vagoane din staţia Râbniţa, 187 de vagoane din staţia Chişinău, 48 de vagoane din staţia Ungheni, 48 de vagoane din staţia Tighina, 44 de vagoane din staţia Căuşeni, 90 de vagoane din staţia Taraclia, 44 de vagoane din staţia Basarabeasca, 38 de vagoane din staţia Bolgrad, 103 vagoane din staţia Arţiz.
În total sovieticii au organizat trei valuri de deportări în Siberia şi Kazahstan: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie - 1 aprilie 1951. În perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953, din Basarabia au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.