Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Pomenirea de 7 ani a „protopopului păcii”
Părintele Dumitru Iordache, protoiereu în Bucureşti timp de 24 de ani, a fost pomenit ieri, 19 iunie 2017, la 7 ani de la trecerea sa la Domnul. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Militari I, Protopopiatul Sector 6 Capitală, unde fostul protopop L-a slujit pe Dumnezeu timp de 31 de ani, slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul de slujitori care l-au pomenit ieri pe părintele protopop Dumitru Iordache au făcut parte: pr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti; pr. Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum şi numeroşi preoţi care l-au cunoscut îndeaproape pe părintele. „Dacă cineva vine la pomenirea unui preot după mulţi ani de la trecerea acelui slujitor al Sfântului Altar la cele veşnice, demonstrează faptul că omul respectiv a meritat această atenţie. Aş putea spune, după cuvântul unui mare profesor de teologie din veacul trecut, cuvânt luat din înţelepciunea Vechiului Legământ, că oamenii nu mor atunci când sunt aşezaţi în morminte, oamenii mor atunci când sunt uitaţi. Un alt cuvânt luat din scrisul unui poet român spunea că iubirea n-o poate ucide nici piatra de mormânt, iar unul dintre mărturisitorii din temniţele comuniste se întreba: «Unde sunt cei ce nu mai sunt? S-au ascuns în lumina Celui nepătruns». Părintele Dumitru s-a îngrijit, în primul rând, de parohia în care a slujit. O altă calitate deosebită a părintelui era aceea a ajutorării multora, a unor tineri care au făcut studii în Bucureşti, pe care i-a primit, i-a ajutat, i-a îndrumat şi i-a promovat. Trebuie să amintim şi grija sa faţă de colegii pe care i-a avut în timpul studiilor teologice. Între colegii dânsului, din aceeaşi promoţie a anului 1959, îi amintim pe părintele profesor Dumitru Popescu, dar şi pe câţiva monahi cunoscuţi din Moldova: fostul exarh al mănăstirilor din Moldova, arhim. Mitrofan Băltuţă, sau marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arhim. Partenie Apetrei ş.a.”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Părintele protopop Dumitru Iordache a fost preot 43 de ani, din care 31 la Parohia Militari I, unde a fost paroh peste 20 de ani. „Părintele a reînnoit biserica, a restaurat pictura şi s-a îngrijit mult de credincioşi. A fost timp de 24 de ani protoiereu al Protopopiatului 1 Capitală, a depus o muncă administrativă extrem de prodigioasă şi a căpătat un nume bun în rândul preoţilor, care l-au numit «protopopul păcii»”, ne-a declarat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu. La final, preoţii slujitori au mers la mormântul părintelui din cimitirul Parohiei Militari I, unde au săvârşit slujba Trisaghionului.