De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Pomenirea Episcopului Melchisedec Ștefănescu la Roman
Vrednicul de pomenire Episcop Melchisedec Ștefănescu a fost pomenit miercuri, 15 februarie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman la împlinirea a 194 de ani de la nașterea acestuia. Slujba a fost săvârșită după Sfânta Liturghie, de părintele protopop Dragoș Munteanu al Protoieriei Roman și părinți profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”.
Pr. Bogdan Ciobanu, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, a evocat din perspectivă istorico-duhovnicească personalitatea ilustrului păstor de suflete, ce a trăit în a doua jumătate a veacului al XIX-lea (1823-1892), și care se bucură de o cinstire aparte în Eparhia Romanului și Bacăului, unde a slujit în calitate de ierarh (1879-1892).
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, părintele profesor Bogdan Ciobanu a vorbit despre viața și activitatea complexă a Episcopului Melchisedec, subliniind în mod special latura duhovnicească a misiunii sale și pe cea de mărturisitor al Ortodoxiei credinței.
Amintirea „părintelui orfanilor” este la fel de vie ca în vremea vieții și activității sale în Eparhia Romanului și Bacăului, unde acum funcționează, cu binecuvântarea și sub directa coordonare și îndrumare a IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Fundația „Episcop Melchisedec”, având filiale în Roman și în Bacău, care asigură sprijin material și spiritual diferitelor categorii de oameni aflați în dificultate. Astfel, se continuă cu onoare şi responsabilitate testamentul marelui cleric academician.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.